Плевен отбелязва своя празник. Началото на честванията по традиция ще

...
Плевен отбелязва своя празник. Началото на честванията по традиция ще
Коментари Харесай

Честит празник, Плевен

Плевен отбелязва своя празник.

Началото на честванията по традиция ще бъде обещано с тържествена сесия на Общинския съвет , на която ще бъдат връчени званието " Почетен жител на Община Плевен " на професионалния боксьор Йосиф Панов и почетен знак на Община Плевен (посмъртно) за значими достижения в региона на науката и образованието на Станчо Станчев, оповестяват от локалната администрация.

Заседанието ще се състои от 10:00 часа в Актовата зала на общинската администрация. От 11:00 часа на площад " Възраждане " ще стартира церемониален обред . Празникът на Плевен е почетен от посетители от четири побратимени града - полския Плоцк, румънския Браила, Битоля и Кавадарци (Република Северна Македония). 

Веднага след ритуала плевенчани и гостите на града са поканени на концерт на танцова школа " Спирит " на откритата сцена на площада. В следобедните часове празничните прояви не престават със спортни демонстрации с присъединяване на олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова.

Приключенска игра по насочване, арт работилница и разкриване на изложбата " Личности и събития в българския спорт " в Регионалния исторически музей са част от програмата на 15 май. 

Кулминацията на честванията ще е концертът с присъединяване на " Керана и космонавтите " и Владимир Михайлов с начало 20:00 часа на площад " Възраждане ". Празникът ще приключи със светлинно шоу. 

За първа година във връзка 15 май е основан и специфичен пъстър акцент пред постройката на Община Плевен - кошница с живи цветя. Реализацията на цветната комбинация по концепция на локалната администрация е осъществена от плевенчанката Юлия Ценова.

" Цветната кошница " е цялостна с петунии, импатиенс и пъстри карамфили, които се " изливат " на зелените площи в региона на централния площад " Възраждане ". 

Празникът на Плевен се отбелязва с решение 287 на Общинския съвет от 15 март 2001 година, с което се възвръща Пролетният плевенски панаир, провеждан през третата седмица на май, демонстрира информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. 

В исторически проект оповестяването на празника на Плевен на 15 май е обвързвано с провеждания по същото време от края на 20-те години на 20-и век огромен пролетен панаир , който нямал конкуренция в страната по своята мащабност и стопанско значение.

Той бил ситуиран на повърхност от 30 декара и на него се е предложил наедрял добитък, селскостопански инвентар и занаятчийски творби и артикули . Докарвани са били повече от 4000 глави добитък, продажбите са надвишавали 15 млн. лева, а панаирът е бил посещаван от над 45 000 души. Идвали са търговци от Гърция, Турция, Египет, Испания и други.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , за да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР