Кадър: Канал 3Със сигурност това е най-големият бюджет, който е

...
Кадър: Канал 3Със сигурност това е най-големият бюджет, който е
Коментари Харесай

Димитър Чобанов за Бюджет 2019: Очевидно държавата е богата

Кадър: Канал 3

„ Със сигурност това е най-големият бюджет, който е имала българската страна. Става въпрос за разноски от 43 милиарда лв.. Това значи, че явно страната е богата ”. Това разгласи финансистът Димитър Чобанов в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 във връзка гласувания от Министерски съвет държавен бюджет за 2019 година и определението от ръководещите, че той е най-хубавият, който България е имала.

Следствие от какво обаче е този напредък.

„ Членството в Европейски Съюз от една страна. Преминахме през една рецесия и явно в този момент нещата вървят напред. Хубавото е, че преди рецесията бяха направени положителни неща, които и в този момент се отразяват. Тогава беше насъбран огромен размер на задгранични вложения. Сега са по-малко, само че до някаква степен са по-качествени ”, изясни експертът.

„ Висок е процентът на заетостта. И макар че има развиване, популацията понижава, работната мощ понижава. Една от ограниченията, ориентирана към увеличение на икономическия напредък, това са ограниченията в образованието. Увеличаването на учителските заплати е нещо, което би трябвало да притегли младежи. Това е фокусирана мярка, само че въпросът е по какъв начин по-късно ще бъдат разпределени парите. Защото виждаме, че е висока междинната възраст на учителите, а младите нямат предпочитание и не са толкоз добре готови ”, разяснява финансистът.

„ Частният бранш е този, който устоя стопанската система. Публичните институции са тези, които би трябвало да опазват реда, здравето и така нататък Но за жалост в обществения бранш няма успеваемост, а заложените ограничения не допускат, че тази неефективност ще бъде преодоляна ”, сподели още Чобанов във връзка с нарастването на заплатите в бюджетната сфера.

„ Съотношенията, които виждаме в настоящия бюджет са сходни с предходния бюджет, които пък са сходни с по-предишния. Разходите в този момент обаче са доста повече. Говорим за повече от 10 милиарда лв. спрямо преди 2 години. Тези пари идват от данъкоплатците. Защото тези пари би трябвало да се вземе от някой ”, изясни още специалистът.

Той не счита, че повдигането на оптималния застрахователен предел ще провокира придвижване към сивия бранш.

Чобанов разяснява и по-високите налози на старите коли.

„ Това е мярка директно ориентирана към увеличение на приходите в бюджета. Всъщност тези налози не са единствено за старите коли. Увеличението е значимо и за новите коли.

Тази мярка обаче би трябвало да бъде ориентирана към околната среда. Тук обаче се търси фискален резултат ”, изясни Димитър Чобанов.

 „ Приходите в действителност са планувани консервативно и евентуално ще бъдат преизпълнени. Числата за инфлацията обаче също е заложена по-ниско, съгласно мен. Тя ще е по-висока, което обаче е добре за бюджета. Защото по този начин ще се усилят и приходите по отношение на разноските ”, сподели още той.

Финансистът счита, че в случай че има опасности за бюджета, то те биха пристигнали извън. Един подобен риск, съгласно него е Италия и политиката, която сега се води там и която би могла да раздруса Еврозоната.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР