Кадър: БНТПлазмата е част от кръвта на всеки един човек.

...
Кадър: БНТПлазмата е част от кръвта на всеки един човек.
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Поне 10 000 оздравели от COVID-19 у нас могат да спасят живот като дарят кръвна плазма

Кадър: Българска национална телевизия

" Плазмата е част от кръвта на всеки един човек. Тази на преболедувалите се назовава конвалесцентна на Запад, у нас е общопризнат термина реконвалесцентна плазма. Това значи такава част от кръвта на преболедували, която има задоволително антитела, че да отбрани други ". С тези думи стартира присъединяване си в предаването " Пулс " доктор Александър Симидчиев, пулмолог, написа Novini.bg.

 
" Трябва да е потвърдено, че са преболедували болестта и да е несъмнено, че имат задоволително количество на антитела. Прави се проучване на равнището на имуноглобулин G. Не 100 % от преболедувалите остават с антитела, някои имат единствено клетъчен имунитет. Антителата служат за това да предадем пасивно имунитета от преболедувал на болен ", добави той.
 
" Ако равнището е по-високо от избраното, плазмата служи за преливане. Имунитетът може да остане и без антитела, тъй като освен те го построяват. Плазма може да се подари в Националния център по трансфузионна хематология и неговите подразделения, би трябвало да е сертифицирано мястото, с цел да може да се извлича и съхранява вярно ", счита експертът.

  " За да може да подари човек би трябвало да е преболедувал ковид, да имат задоволително равнище антитела, както и да имат готовността да дарят, да не е травматично. Ако кръв може да се подари 2-3 пъти годишно, плазмата може да е по-начесто тъй като не се извлича по подобен травматичен метод ", разяснява пулмологът.
 
" 200 мл на едно взимане е плазмата, нормално 2 или 3 банки се вливат, с цел да може да се получи лечебен курс. Плазмата може да бъде съхранявана при доста ниска температура до 2 години ", изясни той. 
" Самият развой има 3 етапи – намиране на подобаващи хора и включването им към поделение на Националния център по трансфузионна хематология; втората е самото взимане и предшестващите го проучвания, а третото е следене и намиране на хора, на които тя да помогне ", показа доктор Симидчиев.
 
" Приложена прекомерно рано плазмата е безсмислена, в случай че заболяването минава леко, самата процедура е прекомерно скъпа. От тези над 14 000 индивида, които са оздравели у нас, най-малко 10 000 са изцяло подобаващи за даряване на плазма, 1/3 не могат да дарят по здравословни аргументи, само че другите 2/3 могат, в случай че имат задоволително равнище на плазма и имат предпочитание да дарят ", осведоми гостът.
 
" Има доста хора, които нямат опция да дарят, тъй като нямат финансовата опция да стигнат до подобен център. Това е в огромна степен е безвреден развой, няма риск за донора, той може единствено да помогне на нуждаещ се тежкоболен. Вливането на плазма още се преглежда като пробен способ, само че би трябвало да се валидира и сертифицира ", съобщи лекарят.
 
  " Има разнородни отзиви дали работи, повода е, че хората не четат по тематиката, не е правилно, че се ползва единствено като последна стъпка, това е здравна стъпка. Не би трябвало да е нито прекомерно рано, нито прекомерно късно, в случай че се приложи прекомерно рано е загуба на запас, в случай че е прекомерно късно и има доста увреждания и се мъчим да вършим нещо при изцяло изчерпани запаси на организма, няма да можем да спасим пациента ", изрази мнение доктор Симидчиев.
 
" Антителата блокират вирусите и понижават вирусния товар, трансформират хода на заболяването при лекуваните с плазма пациенти. Имаме случаи, при които бързо се вижда лечебни резултат, в границите на дни. Над 200-годишна история има това лекуване, въпреки и в други болести. Подхожда се плахо към това лекуване, по тази причина работим за основаване на указател на приложението му, с цел да можем да кажем при колко пациенти се получава позитивен резултат и да оформим аршин ", сподели още той.
 
" Институциите са свършили своята работа, въпросът е да продължим по този път. Има голям брой хора, които да си сътрудничат, с цел да излезе напред този способ. България би могла да стане остров на новаторска медицина, където се предлага този 200-годишен способ в новото заболяване, тъй че да има най-много изгода при най-малко риск ", добави специалистът.
 
" Единственият проблем при ковид е държанието ни като общественост. Разнобоят на мненията значи, че сме разединени в другите си гледни точки за болестта ", приключи доктор Александър Симидчиев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР