Кадър БНТ, архивПроф. Радка Аргирова направи експертен коментар за коронавируса.

...
Кадър БНТ, архивПроф. Радка Аргирова направи експертен коментар за коронавируса.
Коментари Харесай

Проф. Радка Аргирова: Не може да позволяваме някакъв вирус да ни спира живота

Кадър Българска национална телевизия, списък

Проф. Радка Аргирова направи експертен коментар за ковид. Тя разкри по какъв начин би трябвало да се борим с него.

„ Дайте да се активизираме. Всеки да бъде персонален участник в цялата тази борба против ковид. Не можем да разрешаваме някакъв вирус да ни стопира живота. Трябва на време да се вдигнем ”.

Такъв апел насочи вирусологът професор Радка Аргирова от ефира на „ Темата на NOVA ” през месец март, когато болестта настъпи стремително в целия свят. Сега още веднъж се срещаме с нея, с цел да разберем какво се промени с COVID-19 през миналите месеци  и какво схванаха учените за този вирус.

„ Много неща се трансформираха. Нека да почнем от начало. Най-напред се промени самият вирус. Самият вирус не е този, който беше първоначално - т.е аз неведнъж съм казвала, че Уханският вид - ще го нарека по този начин, тъй като той се оказа в действителност един вид от многото - към този момент на процедура не циркулира. Два други разновидността към този момент не циркулират, по тази причина пък се появиха мутанти ”, съобщи ръководителят на Българското сдружение по здравна вирусология проф. Аргирова, предава NOVA.

По нейните думи, учените са знаели, че ще се появят разновидности, тъй като това е в природата на РНК - съдържащите вируси. Не за всички обаче се знае тъкмо и задоволително по отношение на тяхната вирулентност, патогенност и другите им качества, пише  Novini.bg.

„ Сега, несъмнено, знаем за единия, който е необятно и по този начин застъпен в целия свят и който пристигна от началото на март. Навсякъде го има. Сега този, за който се приказва, че е нов - на процедура не е нов, известно е, че го има в Европа.

Разбира се може би е бил нов за Англия - факт е, че те го рапортуват, значи е нов за тях. Но в Бразилия също през март рапортуваха за него и това го знаем ”, безапелационен е вирусологът.

Тези нови вируси като цяло имат една обща линия - по-лесно се придвижват, по-лесно заразяват клетките. Именно това е повода съгласно професор Аргирова, поради която в есенната част на годината, стартира доста съществено повишаване броя на новооткритите инфектирани лица.

Още в самото начало на пандемията със относително бързи темпове учените откриха спецификата на COVID-19 и имаха изясненост за структурата на вируса. „ Според мен към този момент има изясненост, тъй като изцяло е дешифриран неговият геном, а веднага като е прочут вирусният геном, както и всичките белтъци, които този геном кодира-вече знаем кои са и най-важните, тъй че пътят към основаване на ефикасен имуноген е открит. Имуноген значи препаратът, който ще взе участие във имунизацията ”, безапелационна бе професор Аргирова.

Девет месеца по-късно имунизацията е реалност. Имунизацията стартира. Но една не дребна част от хората са подозрителни към най-новото оръжие против ковид, тъй като имунизацията се появява относително бързо. Този развой обаче има научно пояснение.

Според професор Аргирова, са нужни осем дни за основаването на ваксина. „ Останалото е въпрос на произвеждане ”, безапелационна е тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР