Журналистическо разследването разкри нови подробности за атаката с вируса Stuxnet

...
Журналистическо разследването разкри нови подробности за атаката с вируса Stuxnet
Коментари Харесай

Ето как един холандски бизнесмен спря ядрената програма на Иран

Журналистическо следствието разкри нови детайлности за офанзивата с вируса Stuxnet против нуклеарния комплекс в Натанз.

Продължилото две години следствие на вестник Volkskrant разкри непредвидени детайлности за саботажа на иранската нуклеарна стратегия през 2010 година В центъра на събитията е бил 36-годишният холандец Ерик ван Сабен, който е изиграл основна роля в интервенцията, ръководена от Съединени американски щати и Израел. Ван Сабен, вербуван от нидерландските разследващи организации AIVD и MIVD, прониква в иранския нуклеарен комплекс Натанз и пуска вируса Stuxnet, който разстройва иранската нуклеарна стратегия.

При интервенцията Ван Сабен сполучливо прониква в подземния нуклеарен комплекс в иранския град Натанз. Той конфигурира съоръжение, инфектирано със комплицирания вирус Stuxnet, чието създаване коства над един милиард $. Предполага се, че вирусът се е намирал в компютърната система на водната помпа, конфигурирана от Сабен. Вирусът е предизвикал щета на огромен брой нуклеарни центрофуги, което съгласно специалисти е забавило развиването на иранската нуклеарна стратегия с няколко години.

По-рано се считаше, че ирански инженер, вербуван от Централно разузнавателно управление на САЩ и Мосад, стои зад внедряването на вируса, само че следствието сподели, че основна роля е изиграл точно холандецът. Ван Сабен е бил идеалният претендент за задачата заради техническото си обучение, необятните си контакти в района и връзките си с Иран: той е имал там сполучлив бизнес и е бил женен за иранка.

Веднага след сполучливото привършване на интервенцията Ван Сабен напуща Иран и скоро по-късно умира в Дубай при пътнотранспортно произшествие. Въпреки неналичието на ясни доказателства за осъществено закононарушение, чиновник на MIVD твърди, че Ван Сабен е платил висока цена за тази си роля. След гибелта му той получава самопризнание в публикация в ОАЕ за приноса си към района.

Поразителен е фактът, че нидерландският кабинет и по този начин нареченият „ скришен комитет “ Stiekem, който включва представители на главните политически партии, не са знаели за нидерландското присъединяване в интервенцията. В отговор на обявата на Volkskrant депутати желаеха пояснение за интервенцията и аргументите, заради които държавното управление и Народното събрание не са знаели. Разузнавателните служби отхвърлиха обстоен коментар, само че се допуска, че информацията е била отказана заради вероятните отрицателни политически последствия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР