Журналистът , телевизионен водещ и политически анализатор Евгений Кисельов коментира

...
Журналистът , телевизионен водещ и политически анализатор Евгений Кисельов коментира
Коментари Харесай

Журналистът Евгений Кисельов: След като загуби Крим, руската армия ще насочи танковете към Москва, срещу Путин ще има военен метеж

Журналистът, ефирен водещ и политически анализатор Евгений Кисельов разяснява в изявление за украинския уебсайт " Главред " кой би могъл да заеме мястото на Путин, спора на Пригожин със Сергей Шойгу и Валерий Герасимов, застрашена ли е Русия от боен прелом и може ли да се избави Путин при положение на проваляне в Украйна. 
 
Като прави уточнението, че не е боен специалист, Кисельов разяснява, че на Пригожин доста скоро ще му се наложи да се " омете " от Бахмут. " Помня, когато украинските въоръжени сили започнаха ненадейно, изненадващо за руснаците нахлуване по Харковското направление предходната есен, съветските войски побягнаха под паника, изоставяйки танкове, друга техника, автоомибил и оръжия ".
 
" Има разнообразни отзиви какава тъкмо роля играе през днешния ден господин Пригожин...Според мен, той е изцяло управляем и прави това, което му споделя неговият по-високопоставен приятел - Путин. Пригожин е безспорна марионетка в ръцете на съветския деспот, необходим му е като опричник. Нужен му е като човек, който няма проблем да нападне всеки (когото му уточни Путин, бел. ред.), той е своето рода един Малюта Скуратов при Иван Грозни, който съветският цар е употребявал за битка със своите евентуални съперници или с цел да опасява хора, в които е виждал опасност за себе си или които незадоволително отдадено му служат ", прибавя коментаторът. 
 
Според Евгений Кисельов, Пригожин в някакъв смисъл е единствения съветски обществен политик. " Тъй като дори Путин в някакъв смисъл престана да бъде подобен - или рядко се появява пред камера, или пък се появява негов двйник. Аз преди се надсмивах над тези конспирологични версии, че има двойници (Путин, бел. ред.), само че в този момент си споделям - това въобще не е смешка. Та те там всички са такив конспиратори. Обичам онази смешка, която се споделя за Путин: " Защо той постоянно закъснява? Защото дълго обикаля по града, с цел да ревизира дали няма " опашка " от външно наблюдаване (остатючен табиет от кагебиското му минало, бел. ред.) ".
 
На въпрос дали счита, че Пригожин има презединтски упоритости, съветският публицист декларира:
" Не мога да го изключа. Както и това, че фактически може да направи каквото му хрумне. Например, да вземе и фактически да изостави предните позиции. Да се отдръпна от Бахмут ". И прибавя:
" Ясно е, че в Русия няма подобен институт като " избори " - той от дълго време е опустошен и заровен. Вместо избори там имаме посмешище. По цивилизован, електорален път Пригожин в никакъв случай не може да пристигна на власт. На власт в Русия без знанието и макар Путин моеж да се пристигна единствено вследствие на боен бунт, пуч, прелом. Други разновидности аз не виждам ". 
 
На уточняващ въпрос до каква степен въобще е действителна опцията от боен прелом, Евгений Кисельов акцентира, че от дълго време не живее в Русия, а съветската политика е нещо доста закрито и недостъпно. " Понякога е доста по-интересно да гледаш от огромно разстояние, защото нещата се виждат по-добре. Но част от протичащото се, несъмнено, е невероятно да бъде забелязано. Впрочем, даже и да бях в Москва през днешния ден, аз също едвам и щях да схвана какво се случва зад високата алена стена. Където долетя дрон, пуснат или от ФСБ-ейци, или въпреки всичко от украинците (каквото и да приказват президентът Зеленски или други публични украински власти)... Аз нямам доверие много-много, че историята с дроновете (взривили се над Кремъл, бел. ред.) е била режисура на ФСБ ".
 
На въпрос за какво мисли по този начин, той прецизира: " Ако това беше режисура, то те щяха да имат незабавно и видеи, и заявление, нямаше да я има тази изнурителна многочасова пауза (за реакция, бел. ред.). Дронът удари купола на Сенатския замък в Кремъл някъде към 3 ч. през нощта. А те заговориха за случилото се чак на другия ден следобяд. Това е доста необичайно за една постановъчна история, която би трябвало да е подготовена. Но работата не е даже в това. Имам чувството, че с изключение на дронове, ще летят още искри и мълнии. Имам поради, че продължава прословутата война сред кремълските кули. Аз съм безусловно убеден, че в обкръжението на Путин са недоволни от това, което той прави, недоволни са от това, къде завря Русия и мислят върху това по какъв начин да се отърват от Путин. При това всеки от тях вижда себе си или своя наследник или другар на неговото място. Може би най-големият проблем е, че измежду тях (враговете на Путин, бел. ред.) няма никакво единение и всички те се опасяват един от различен ".
 
" Това е мое умозрително умозаключение, само че аз просто нямам доверие, че хора, които десетилетия са натрупали колосални средства, разграбвали са всичко, което е допустимо, с цел да си обезпечат (на себе си и на роднините си, бел. ред.) хубав, сладостен живот и въобще са толкоз свързали живота си със Запада, накупили са яхти, дворци в разнообразни страни, в този момент елементарно ще се отажат от този живот, който те толкоз подробно, запретнали ръкави с подобен комсомолски жар са строили. И ще създадат това поради безумните упоритости на някакво злобно джудже ", акцентира публицистът.  
 
Кисельов разяснява и провалите на съветската войска. " Погледнете - " втората войска в света ", която сякаш трябваше да превземе Киев за три дни, не съумя да го превземе, и извинете ме за грубата дума, само че се (нецензурна дума, бел. ред.) се опозори, откакто си плю на петите и избяга както от Киев, по този начин и от Херсон, и беше бита доста пъти. И в този момент ни показват за величествен триумф някакво напредване на няколкостотен метра в Бахмут или в Авдеевка. И ето, че ни показват тези местни боеве за някакви дребни градчета в Украйна, наименованията на които до неотдавна никой в Русия не знаеше и не са предполагали, че съществуват, за надали не аналог на боевете под Курската дъга или Сталинград. И може да се окаже в един прелестен миг, че и прехвалената Федерална работа за защита (ФСО), която дава отговор за сигурността на президента, е същата като " втората войска в света ", също толкоз некадърна ".
 
Попитан от интервюиращия дали позволява физическото премахване на Путин, политическият коментатор Евгений Кисельов декларира:
" Не е наложително да го отстранят физически. Достатъчно е просто да му предявят ултиматум - " Отивай си, Володя ". Нещо от радо на - " Ние тук обсъдихме нещата и взехме решение, че за теб е по-добре, както и за здравето ти, тъй като колкото повече стоиш на този пост, толкоз повече проблеми създаваш ". 
 
Евгений Кисельов проучва и вероятността от разпад на РФ и повторения на сюжета със Съветския съюз при Горбачов. 
" Зависи от това какъв брой тежко ще бъде провалянето (в Украйна, бел. ред.). Ако бъде изгубен Крим, то ми е мъчно да си показва по какъв начин това ще бъде обяснено на необятната аудитория и на най-близкото обграждане (на Путин, бел.)...Ако обаче не се стигне до загуба на Крим, то тогава може да се случи по-благоприятен за Путин сюжет. Тук е доста мъчно да се предвижда каквото и да било, а и прогнозите са неблагодарна работа. Що се отнася до разпада на Русия, то това е нещо, което няма линейно измерение. Не може да има директни паралели с разпада на Съветския съюз, защото той се разпадна по границите на обособените национални републики. Разпадна се, тъй като на практика във всички републики на някогашния Съюз на съветските социалистически републики породиха, от една страна, национално-демократични придвижване за самостоятелност. Бяха с друга степен на въздействие, само че по този начин или ничае породиха. От друга страна (и в това отношнеие Украйнае ослепителен пример), някогашната руска номенклатура, партийно-правителствения уред почувства сладостта от независимото ръководство. Нека си спомним починалия Леонид Макарович Кравчук, с който имах лочно другарство. Говорил съм неведнъж с него, вземал съм интрвю, общувал съм в частен темперамент, въпреки че не мога да кажа, че сме били другари....И Кравчук, който е основан и повдигнат в тази системи, който в никакъв случай не е бил преди този момент герой за " самостоятелна Украйна ", в последна сметка се оказа човек, който извоюва независимостта на Украйна и стана първият определен посредством директно гласоподаване украински президент. И такива случаи имаше доста в другите републики на Съветския съюз. А такива условия в Русия през днешния ден няма. Не може да се каже, че отсъстват изцяло, защото има национално-демократични придвижвания в Бурятия, в Тува, в Татарстан и Башкортостан, само че те са полулегални ".
 
Прогнозата на Евгений Кисельов е, че въпреки всичко някакви разновидности на разпад на РФ са неизбежни. " Преди всичко в Северен Кавказ. Погледнете по какъв начин се държи напоследък кадиров - не се чува, не се вижда, изтегли се от Украйна, избяга или просто си отпътува. Няма никакви " кадировци " на фронта, а той от време на време излиза с някакви подмятания, че когато е воювал за независимостта на Ичкерия, той не е бил подсилен от Запдаа и заради това му се е наложило да се договаря с Москва, с цел да резервира Чечня и чеченския народ. Това е прям сигнал към последователите на самостоятелна Ичкерия, че при положение на нещо, аз съм с вас и всичко, което е било до момента - това е краткотрайно, аз съм се готвил само за последната фаза на битката за самостоятелност. Така че в Северен Кавказ може да се случи каквото се сетите. С Татарстан и Башкортостан нещата се малко по-сложни, тъй като техните територии (макар че там има капацитет за придвижване за национална независимост) географски са доста неизгодно ситуирани. Все отново да не забравяме, че когато се разпадаше Съветския съюз, всички републики имаха външни граници и изход към света. Много територии, които теоретично биха могли да се опитат да получат самостоятелност вътре в РФ, нямат нито излаз към море, нито външни граници. Е това е съществено затруднение ", в детайли проучва проблема журналистът. 

" Исторически Русия е обречена да се разпадне на няколко страни. Примерно - Далечният изток, Сибир, Урал. Там има избрани граници. Хората, живеещи в Сичир да вземем за пример, не обичат, когато ги назовават руснаци. Те споделят: " Ние не сме руснаци, ние сме сибирци ". В Урал има същите настроения, живеещите в Далечния изток доста повече назовават себе си " приморци ", в сравнение с руснаци. Жителите на Калининград, някогашният Кьонигсберг, също има самобитна менталност и изключително усещане, заради това, че са съветски анклав на територията на Европейския съюз. Затова са вероятни най-необикновени разновидности ", прибавя Кисельов. 
 
Телевизионният коментатор артикулира и другите разновидности за отстраняването на диктатора Путин. " Всичко зависи от другите сюжети на провалянето на Русия в Украйна. А сюжетите могат да бъдат най-различни. Не дай Боже, само че Путин може дотолкоз да обезумее, че да приложи тактическо нуклеарно оръжие. Тогава, мисля си, Западът ще му " разбие зъбите ". Мисля, че Путин към този момент беше предизвестен, че в случай че се осмели да употребява оръжие за всеобщо поразяване, то отй ще получи съответен отговор. В тази история е визможен е различен сюжети - а какво би се случило, в случай че негова заповед за използване на нуклеарно оръжие бъде саботиран? Това може да се окаже отключващият фактор, при който военните да заяват: " Ти какво, полудяли? Искаш да водим Трета международна война ли? Не, ние няма да осъществим твоята заповед! ". И военните могат да извърнат оръжието против личната си власт ".
 
" Какво ще се случи с Путин, в случай че той си отиде от властта ", пита интервюиращият от " Главред ". " Има разнообразни сюжети. Има образци, когато свалени диктатори са доживявали спокойно и безшумно до края на дните си. Има случаи, когато с тех са се разправяли доста бързо чисто физически, сега на военния прелом. Има други образци, когато са заминавали на медицински процедури някъде в Америка, Швейцария, или в Китай (това е използвано за Путин). На него незабавно му е нужно да попадни в ръцете на майсторите накитайската обичайната медицина - единствено те могат да го спасят ", предвижда Евгений Кисельов. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР