Животът на нашата планета съществува от няколко милиарда години. Досега

...
Животът на нашата планета съществува от няколко милиарда години. Досега
Коментари Харесай

Смъртта на Слънцето ще убие живота на Земята, но той може да еволюира отново

Животът на нашата планета съществува от няколко милиарда години. Досега младите звезди са имали привилегирована позиция в търсенето ни на извънземен живот. В края на краищата е по-лесно да се съпоставят предишното и сегашното, в сравнение с да се спекулира за бъдещето. Изследванията обаче демонстрират, че не би трябвало да отхвърляме по-старите звезди като домакини на носещи живот планети, даже в случай че тези звезди са умрели - макар че гибелта като че ли, не е толкоз добра за живота.

Death Of The Sun Will Kill Life On Earth, But New Life Might Evolve Again
— Nikola Radovanovic (@Svevlad666)
Фактор, който наподобява сериозен, е звездният вятър. Магнитното поле на нашата планета ни защищава от потока частици, който непрекъснато идва от Слънцето. Това е доста по-лошо, когато звездите са млади и последователно се усъвършенства. Изследванията на звезди като Слънцето или даже по-стари, допускат, че те са склонни да имат смяна в силата и сложността на магнитното поле, нещо, което мощно въздейства на звездния вятър.

Опустошителните изригващи събития стават по-малко евентуални с остаряването сходните на Слънцето звезди, което прави по-вероятно животът да се задържи към обектите и даже обезпечава по-добри шансове за развиването на напреднали цивилизации.



Така че звезди като Слънцето или по-стари са подобаващи – най-малко, до известна степен. Нашата лична звезда и доста сходни на нея са обречени да станат червени колоси. След като звездата изчерпи водорода в ядрото си, тя първо се компресира, възпламенявайки хелия, и по-късно се издува. Вероятно, когато това се случи със Слънцето, външният му пласт ще се разпростре чак до орбитата на Земята. И макар че плътността на плазмата би била доста ниска, някак не звучи доста здравословно за живота, да бъде вътре в звезда.

Фазата на аления колос също се характеризира с освобождението на мощни звездни ветрове, а топлината от към този момент повишена звезда избутва обитаемата зона по-далеч. Това може да е добра вест за луните на газовите колоси, само че не толкоз за скалистите планети - Венера и Меркурий сигурно няма да ги има в този миг и в най-хубавия случай Земята и Марс ще са обгорени. Така че тези условия не звучат супер гостоприемни за процъфтяването на живота, най-малко не на всички места.

The Sun's death could mean new life in the outer solar system
— Damn Interesting (@DamnInteresting)
Изследователите също били любопитни какво би се случило по-късно. Червените колоси изхвърлят пластовете си и това, което остава е компресирано изродено ядро. Мъртвата звезда стигнала до този стадий назоваваме бяло джудже. Без звездни ветрове и с огромна непоклатимост в продължение на милиарди години белите джуджета са ужасно място за живота, стига планетите, на които той съществува да са оживели до момента в който звездата е прекосявала през етапа на аления колос.

Изследванията демонстрират, че измененията от елементарна звезда през червен колос до бяло джудже са прекомерно бързи, с цел да може животът да се приспособява, в случай че няма метод да бъде предпазена и преместена цялата планета. По-старите звезди и белите джуджета би трябвало да бъдат изследвани като евентуални домакини на живот, само че наподобява малко евентуално животът да е оживял в един свят, в който неговата звезда се трансформира и еволюира.

Новото проучване е оповестено в.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР