Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме

...
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме
Коментари Харесай

Обичате ли да плувате? Пак си помислете следващия път, когато влезете в басейн - ето какви опасности ви дебнат

Живеем в свят, в който изкуственото доминира. Онова, което консумираме обаче даже когато съблюдаваме здравословен хранителен режим, не всеки път се оказва потребно за нас. Освен че ни бърка в джоба, постоянно ни бърка и в здравето! Днес насочваме вниманието ви към едно наслаждение, обичано за мнозина – посещаването на басейн. Плуването несъмнено е един от положителните спортове, ако желаете да поддържате в оптимално съответствие тялото си крепко, а духът – висок, само че би трябвало да имате поради, че хлорираната вода напълно не е най-подходящият вид за задачата.

Плуването е един от най-полезните спортове, тъй като укрепва и разтоварва гръбначния дирек, оказва помощ за отърваване от наднорменото тегло и има редица други позитивни страни. Но когато не е лято и не сте на море, разчитате на басейните, а те не всеки път ви подсигуряват добра хигиена. Нужно е да сте изключително бдителни, когато избирате басейн, в който да плувате и сигурно преди този момент да сте се уверили, че чистотата в него е под надзор.

Вероятно знаете, че хлорът, който се употребява за дезинфектант и антисептик в пречистването на водата в басейните, потвърдено убива евентуално нездравословни бактерии. Той влиза в комплицирани взаимовръзки с клетъчната стена на микроорганизмите и я разтваря. Дотук добре. Но по какъв начин въздейства на човешкото здраве?

Хлорът косвено способства за развиването на алергии

чрез раздразнение и изостряне на чувствителността на дихателната система. Сърбежът, зачервената кожа и обривите след посещаване на плувен басейн, не са алергична реакция, сами по себе си, а са резултат от дерматит, породен от свръхчувствителност към хлора. Ако, да вземем за пример, постоянно страдате от такива признаци, е целесъобразно да посещавате единствено специфични басейни, които не се хигиенизират с хлор, а с медно-сребърни съединения.

Басейни, които са прекомерно хлорирани, имат и по-висока киселинност на водата. Това може да докара до бърза и внезапна ерозия на зъбния гланц. Установено е, че

при pH под 6, емайлът може да бъде необратимо повреден

Независимо дали прекомерно хлорираната вода е поета през устата или през кожата, то е потвърдено че това води до мощно повишен риск от рак на пикочния мехур. Трихалометаните, съединения на хлора, което се срещат в обществените басейни пък, са канцерогенни. Излагането на тях посредством усвояване на вода, която е прекомерно хлорирана, усилва риска от този тип заболяване с 35%, а при дейните плувци, които ги гълтам посредством кожата или устата си, или вдишват дребни капчици от прехлориран басейн, процентите са 57%!

За кого е изключително рисково това състояние четете в най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР