Близо половината от термичните изгаряния – от гореща вода, горещ

...
Близо половината от термичните изгаряния – от гореща вода, горещ
Коментари Харесай

Шефката на клиниката по изгаряния в „Пирогов“ разкри каква честа и глупава грешка правим, когато се изгорим

Близо половината от термичните изгаряния – от гореща вода, парещ предмет и горещи течности, да вземем за пример лой или мляко, протичат тежко със засягане на разнообразни анатомични области от тялото според от механизма на изгарянето. Затова вниманието на родителите и хората, които се грижат за децата, би трябвало да бъде изострено. Това изясни пред „ Монитор “ доцент Мая Аргирова, завеждаща Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „ Пирогов “.

По думите й, доминират потърпевшите от термични изгаряния. Най-често засегнатата възрастова група е тази до 4-годишна възраст.

„ Изгарянията са предотвратима контузия. Когато има дете вкъщи, би трябвало да се вземат ограничения да не се стига до изгаряния. Първото, което би трябвало да се направи е да се в профил горещия предмет – ютията или мазнината. След това би трябвало да се отстранен облеклата и предметите наоколо. Следващата стъпка е да се направи изстудяване на потърпевшото място до момента в който пристигна екипът на незабавна помощ “, уточни тя.

И това е забавно: 10 техники за първа помощ, които се оказват доста нездравословни и рискови - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

Ето по какъв начин би трябвало да се направи охлаждането: „ Извършва се с вода, само че с подобаваща температура – сред 5 и 23, приблизително към 18 градуса, само че да не е ледена. Освен това, тя би трябвало да е течаща. Изгореното място би трябвало да остане под струята към 10 – 15 минути. След половин час охлаждането още веднъж може да бъде повторено. Преди това обаче, би трябвало да се извика незабавна помощ, а процедурата с водата да се прави до момента в който пристигна колата за спешна помощ. След това незабавният доктор прави преценка на изгореното място и съгласно изумената повърхност от тялото поставя охлаждаща превръзка, която най-често е гелообразна. Спешните екипи разполагат с такива консумативи. Когато изгарянето е изключително огромно, детето стартира да губи телесни течности. Затова то се слага на венозен източник, т.е. на система. Опасността от дехидратация при децата е доста огромна. По-нататъшното лекуване при огромни изгаряния продължава в болница, откакто е направена оценка на раната “.

„ Недопустимо е да се поставя сода върху рана от изгаряне освен на деца, само че и на възрастни, с цел да не се получат дразнения. Има задоволително модерни гелове и препарати в аптеките, измежду тях и български, на налични цени. Съветвам всяка майка, а и във всеки дом, изобщо, в аптечката да има от този медикамент, защото той работи и антисептично, т.е. рискът от зараза е най-малък “, сподели доцент Аргирова.

„ Много родители се осведомят по разнообразни въпросни, в това число и здравни, от конгреси в Интернет. Има и такива, които практикуват старешки лекове. Категорично, освен при произшествия с деца, само че и с възрастни би трябвало да се слушат препоръките на лекарите “, добави тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР