Зимата е добър сезон за хората, които страдат от поленови

...
Зимата е добър сезон за хората, които страдат от поленови
Коментари Харесай

Доц. д-р Мария Стаевска посочи кои алергии се обострят в студа и как да се предпазим

Зимата е добър сезон за хората, които страдат от поленови алергии. Което не значи, че през студените месеци няма никакви алергии. Напротив. Има, освен това доста на брой и разнородни по темперамент.

Зимата е и сезон, през който се усилват болесттите на горните дихателни пътища. Това е времето на по-чести катари - вирусни и бактериални, което е причина доста пациенти да търсят лекарска помощ. Това е и времето, през което нерядко се обострят хроничните инфекции на горните дихателни пътища.

Дали обаче не би трябвало да се мисли и за алергия? Има ли аргументи за демонстрация на избрани алергични болести на горните дихателни пътища? Отговорите от доцент доктор Мария Стаевска, шеф на Клиника по алергология на Александровска болница.

“Още щом приведем в деяние отоплителните принадлежности през есента, дружно с топлия въздух от тяхната повърхнина стартират да се подвигат прахуляк, плесени и акари. Те попадат непосредствено в дихателните пътища, нервират лигавиците и провокират алергии. А заради обстоятелството, че през зимата човек прекарва по-голяма част от времето си на затворено - в офиса или вкъщи, алергените се трансформират в в действителност сериозен проблем през тази част от годината”, изяснява алергологът доцент Стаевска.

Интервю с доцент доктор Мария Стаевска четете в Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР