АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРАЧували ли сте за така нареченото – генно

...
АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРАЧували ли сте за така нареченото – генно
Коментари Харесай

Биологични оръжия

АВТОР: ЕЛЕНИ СИДЕРА

Чували ли сте за по този начин нареченото – генно наставяне - gene splicing? Термин обясняващ развой посредством който, ДНК на даден организъм се изрязва и на неговото място се вмъква ген, от различен организъм. (Дали това са имали поради основателите на поредицата за Спайдърмен..?)

Различни насоки в науката и промишлеността употребяват генното наставяне с обяснението, че то разрешава на едноклетъчни организми да създават потребни артикули, като е посочен образец с човешкия инсулин. Чрез рекомбинантни ДНК техники са основани бактерии, които са способни да синтезират човешки растежен хормон, алфа интерферон, ваксина против хепатит В и други медицински потребни субстанции. Информации сочат, че сплайсингът се ползва и за основаване на генетично модифицирани организми. През 21-ви век напредъка в създаването на принадлежности за редактиране на гени, сподели нова алена светеща точка в дългогодишните полемики по отношение на етичните и обществени последствия към генното инженерство.  А точно, използването на генно редактиране при хората повдигна обилни етични опасения, изключително във връзка с евентуалната му приложимост за смяна на черти като просветеност и хубост, най-невинното и приятното. Други мозъци, по-практични и по-тъмни, се пробват да употребяват генното редактиране, с цел да трансформират ДНК  в човешката сперма. Това дава зелена светлина на редактираните гени да бъдат предадени на идващите генерации, разумно разследване и очевидна цел!  Въздействието на тази промяна върху човешката генетика на съвсем всички е ясно, че крие голям брой незнайни и се търсят разпореждания, които да управлява използването му.

В световната мрежа намирам следния текст - Снаждането е междинна стъпка в процеса, когато нашите гени се декодират в протеини, които са работните коне на клетката. В този развой ДНК на нашите гени се транскрибира в „ осведомителна “ РНК, молекула, сходна на ДНК, която служи като проект за конструиране на протеини.

29.09.2019г.

Въпросното наставяне или - сплайсингът на гени господства в прегледа на Пакта за оръжията: „ Страховете от военните приложения на биотехнологиите накараха страните, подписали Конвенцията за биологичните оръжия, да засилят процедурите си за инспекция. “

През 2001г., Комитетът на Националния проучвателен съвет (САЩ), разгласява материал обвързван с опциите в биотехнологиите за бъдещи армейски приложения. Докладът споделя, че ще се използват  организми или тъкани, кафези или молекулярни съставни елементи, получени от живи същества, с цел да се влияе върху живи същества.

През Август 2020г. в формален уебсайт се разгласява публикация основана на  теоретичен труд, обвързвана със основани патогени и неестествени биологични оръжия: Бъдещата опасност на синтетичната биология.

Автори са – Дж. Кенет Уикисър, Кевин Дж. О’донова, Майкъл Вашингтон, Стивън  Хъмел, Ф. Джон Бърпо. Категорията в която са поместени е – Иновации и технологии / Оръжия за всеобщо проваляне.

Ето част от резюмето:

„ Последните разработки в биохимията, генетиката и молекулярната биология направиха допустимо конструирането на живи организми. Въпреки че тези разработки оферират ефикасни и ефикасни средства за лекуване на заболявания, увеличение на производството на храна и възстановяване на качеството на живот на доста хора, те могат също да бъдат употребявани от държавни и недържавни участници за създаване на инженерни биологични оръжия. “

Линк към публикацията - https://ctc.westpoint.edu/engineered-pathogens-and-unnatural-biological-weapons-the-future-threat-of-synthetic-biology/

Нивата на патогените които заплашват живота са в три съществени групи.  В първата са сътрудници с висок приоритет, включва организми представляващи  риск за националната сигурност на всяка една страна. Може елементарно да се популяризират и предават от човек на човек, водят до високи равнища на летален излаз. Част от тях са - Антракс (Bacillus anthracis), Ботулизъм (Clostridium / ботулинов токсин), Чума (Yersinia pestis), Едра шарка (variola major), Туларемия (Francisella tularensis), Филовируси (Ебола, Марбург) и още други настръхващи мозъка от смут болести.

Втората група включва умерено лесни за разпространяване, които са със  междинни равнища на заболеваемост и ниски равнища на смъртност.  Част от тях  - Бруцелоза (вид Brucella), Епсилон токсин от Clostridium perfringens, типове Salmonella, Escherichia coli, Shigella, Сап (Burkholderia mallei) и други.

Третата група е с включени патогени, които елементарно се отглеждат в следена среда,(а какъв брой ли е следена тя…)разпространяват се елементарно и с капацитет за високи равнища на заболеваемост и смъртност. Примери са инфекциозни болести, като Нипа и Хантавируси.

Какво да мисли човек, отговор няма! Кога стана тъй че се превърнахме в опасност за самите себе си, за какво и кой позволи всичко това?

Английският общественик и политически мъдрец, Едмънд Бърк споделя по този начин –  „ Единственото нещо, от което се нуждае злото, с цел да победи, е положителните хора да не вършат нищо. “

Ние, положителните хора, нищо ли няма да създадем?...

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР