Микровълновите печки са едно от най-вълшебните кухненски решения. Можете да

...
Микровълновите печки са едно от най-вълшебните кухненски решения. Можете да
Коментари Харесай

Влиянието на микровълновите печки върху хранителния състав на храната е надценено

Микровълновите печки са едно от най-вълшебните кухненски решения. Можете да превърнете храната си от замразена в гореща безусловно за секунди. Не е належащо да затопляте храната на котлона или във фурната, а просто да я поставите в микровълновата фурна и да пандизите вратата. Може би се чудите дали толкоз лесното приемане на топла и подготвена храна може да бъде по някакъв метод нездравословно?

Микровълновите печки готвят, като употребяват електромагнитни талази, които се всмукват в другите молекули на храната. Това ги кара да вибрират и да генерират топлота, с цел да сготвят нещата от вътрешната страна на открито. Използваните талази нормално попадат в избран честотен диапазон, с цел да провокират реакцията. Важно е да се знае, че готвенето по всеки способ, без значение дали става въпрос за пържене, варене или безредие, ще повлияе по някакъв метод на състава на питателните субстанции, заяви Study Finds.

Дори в случай че просто сте нарязали зеленчуците прекалено много, питателните субстанции могат да бъдат изгубени в процеса. Доказано е да вземем за пример, че варенето и бланширането на зеленчуците унищожава наличието на витамин С, до момента в който едно изследване демонстрира, че микровълновата печка не оказва толкоз мощно въздействие.

Въглехидратите, мазнините, белтъчините и фибрите не се трансформират и не изчезват в резултат на микровълновата печка, защото те обезпечават силата, от която тялото ви се нуждае. Всъщност има някои хранителни субстанции, за които е потвърдено, че микровълновата печка ги резервира.

Тъй като микровълновите печки нормално имат по-ниски температури и изискват по-малко време за подготвяне на храната спрямо други способи, това оказва помощ да се предотврати несъразмерната загуба на хранителни субстанции. Някои данни демонстрират, че наличието на натрий, калий и фосфор се резервира след микровълнова печка. Храни като сладки картофи и моркови съдържат антиоксиданти, а точно бета-каротин, които в действителност се усвояват по-добре след готвене.

Същото важи и за антиоксиданта ликопен в доматите. Има някои ензимни промени, които се случват, защото технологията провокира трептения на водните молекули в храната, само че това се случва при съвсем всеки способ на готвене с присъединяване на топлота. Това се случва и с витамините от група В, като тиамин и фолиева киселина, защото при топлота се следи загуба на хранителни субстанции.

На доктрина стоенето пред микровълнова печка по време на работа нормално се смята за безвредно заради строгите стандарти за сигурност, които производителите би трябвало да съблюдават. Те са проектирани по този начин, че да предотвратяват приключването на радиация. Въпреки че затрудненията, свързани с микровълновата радиация, са редки, Американската организация по храните и медикаментите (ААХЛ) към момента поучава хората да не стоят наоколо, ако има приключване или щета, която не може да се види с просто око.

Нищо неприятно няма да се случи на вас или на храната ви, в случай че употребявате микровълновата печка вярно. Те вършат живота доста по-практичен! Има известни промени в наличието на хранителни субстанции и положението на ензимите, само че това не е особено единствено за микровълновите печки.

Всички форми на готвене трансформират по някакъв метод състава на питателните субстанции - позитивно, негативно или и двете. Като цяло изследванията демонстрират, че микровълните могат да оказват помощ за запазването на някои минерали и антиоксиданти. Освен това е значимо да се помни, че някои антиоксиданти, като тези в морковите, чушките и доматите, се „ отключват “, по този начин да се каже, посредством готвене. Само не забравяйте да се дистанцирате и да не гледате по какъв начин храната се върти, до момента в който се нагрява, защото съгласно актуалните рекомендации на държавното управление това е най-безопасното нещо.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР