Трапезата във всеки дом на Великден трябва да е богата

...
Трапезата във всеки дом на Великден трябва да е богата
Коментари Харесай

Какво трябва да има на празничната Възкресна трапеза?

Трапезата във всеки дом на Великден би трябвало да е богата – ритуален самун, агнешко, яйца, козунак и зелена салата. Великден се чества три дни, а подготовката за честването му стартира в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Красивата декорация ще добави чувството за празник, а пролетните цветя ще придадат доста въодушевление и цвят в дома ни, тъй като символизират възраждането на природата.

Козунакът и боядисаните яйца наложително участват, тъй като алените яйца символизират кръвта на Иисус, а козунакът – неговото тяло.

Великденските яйца се боядисват нормално на Велики Четвъртък или в съботата преди Великден. С първото, боядисано в алено яйце, се рисува кръст по челата на децата, с цел да са здрави и румени през годината. Това яйце се поставя пред домашната икона, заравя се в средата на градината или се пази някъде в дома до идващия Великден.

В предишното на българската софра се е месел обичаен ритуален самун. Първият козунак за Великден е омесен от френски хлебар през XVII век, само че на родна земя той навлиза относително късно – едвам през 20-те години на предишния век.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с обстоятелството, че в деня на Възкресението на Иисус в жертва е било пренесено агне. Все отново е допустимо да има и свинско или заешко.

Празникът не може без десерт. Правят се сладки с разнообразни форми и цветни украшения, както и разнообразни сладкиши.

На Великден се поздравяваме с „ Христос Воскресе ” и отговаряме „ Воистина Воскресе ”.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР