Жителите на Юсуфели скоро ще се преместят в новите си

...
Жителите на Юсуфели скоро ще се преместят в новите си
Коментари Харесай

Град в Турция ще бъде преместен за седми път заради строеж на язовир

Жителите на Юсуфели скоро ще се реалокират в новите си домове и магазини, защото североизточният турски град ще бъде залят от водите на новопостроен язовир и водноелектрическа централа. Всъщност Юсуфели се реалокира за седми път в историята си, макар че към този момент няма живи хора, които да помнят последното пренасяне, споделя в. „ Дейли Сабах “.
Целият град, намиращ се в провинция Артвин, и седем села наоколо до него се реалокират на ново, по-високо място. От 20 юли управляващите издават актове за благосъстоятелност на стотици хора и процесът ще продължи до 18 септември. Новият град се състои от повече от 2600 жилища, 317 предприятия за жителите на Юсуфели и 520 къщи и пет магазина за жителите на седемте села. Досега 2161 фамилии от Юсуфели са получили жилищата си, а на други 196 фамилии от селата са предадени новите им домове.
Местният гражданин Неджметтин Ташкън, който към този момент е получил новия си дом, споделя, че се усеща печален, само че се надява, че новият град ще бъде добър за локалните. " Тук оставяме спомените си ", сподели той пред Анадолската организация. " Те ще бъдат потопени ".
Разположен в делтата на река Чорух, Юсуфели е преименуван през десетилетията и центърът му е изместен по време на османската ера и първите години на Република Турция. През 1950 година градът получава днешния си статут на квартал на Артвин, а центърът е изместен на настоящето му място.
Язовирната стена, която ще задържа водата след цялостното пренасяне на Юсуфели, ще носи 82,2 млн. $ (1,5 милиарда лири) годишно на турската стопанска система.
Височината на язовирната стена е 275 метра, което се равнява на 100-етажна постройка. Водноелектрическата централа ще генерира до 540 мегавата електрическа енергия, когато стартира да работи с цялостен потенциал през идната година. Централата ще създава към 1,9 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно, съгласно някогашния министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли. С стартирането на този Водноелектрическа централа в употреба потенциалът за произвеждане на електрическа енергия от водноелектрически централи в Турция ще се усили с два %, показва „ Дейли Сабах “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР