Жилищните кредити продължават да са изключително евтини. Средният размер на

...
Жилищните кредити продължават да са изключително евтини. Средният размер на
Коментари Харесай

Жилищните заеми изключително евтини

Жилищните заеми не престават да са извънредно евтини. Средният размер на лихвите по новите заеми за семействата за покупка на къщи и жилища през януари е 2,61%, демонстрират данни на Българска народна банка. Това е даже леко понижение по отношение на лихвите през същия месец на предходната година.

Ако съм лихвите прибавим и всички останали такси на банките при разпределяне на заеми, се оказва че годишният % на разноските по новите жилищни заеми през януари е 2,82%.

Това съставлява малко понижение на цената на жилищните заеми по отношение на тези, отпуснати както през декември, по този начин и през януари предходната година.

Оказва се, че в този момент взимането на ипотечен заем е по-изгодно по отношение на година по-рано. През януари отпуснатите нови жилищни заеми за семействата са в размер над 480 млн. лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Това е с 21,7% повече по отношение на същия месец на предходната година.

Подобна е обстановката и при потребителските заеми за семействата. Годишният % на разноските по тези заеми през януари е приблизително 9,45%, демонстрират данните на Българска народна банка.

Това е растеж с 0,63% по отношение на същия месец на предходната година. Но по отношение на декември 2022 година цената на потребителските заеми понижава с 0,71%. През януари отпуснатите нови потребителски заеми са в размер на 591 млн. лева, което е с 15,3% повече по отношение на същия месец на предходната година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР