Жил де Керхов Териториалните загуби напоследък на т.нар халифат ще

...
Жил де Керхов Териториалните загуби напоследък на т.нар халифат ще
Коментари Харесай

Ислямска държава си остава заплаха въпреки неуспелия халифат


Жил де Керхов

Териториалните загуби в последно време на т.нар халифат ще отслабят " Ислямска страна " (ИД), само че терористичната опасност от екстремистите няма да намалее, декларира координаторът на Европейски Съюз за битка с тероризма Жил де Керхов в изявление за Асошиейтед прес.

По думите му не са се оправдали опасенията на някоя за всеобщо завръщане в Европа на бойци от ИД след загубата на територии в Сирия и Ирак. Разузнавателните служби разказват това завръщане " по-скоро като струйка, в сравнение с като поток ", сподели той. Обаче хората, въодушевени от идеологията на джихадистите, остават опасност и групата евентуално ще се укрепи на други елементи по света със " слаби държавни управления " като Либия или Афганистан, прибавя Де Керхов.

Експертът от Европейски Съюз показва мнение, че на дамите и децата от Европа, чийто съпрузи и татковци са се включили към ИД, би трябвало да бъде позволено да се завърнат, само че в случай че преминат ефикасни стратегии за " рехабилитация ". Той хвали напъните на Турция за подсилване на границата си със Сирия посредством издигането на ограда и засилена защита, като съгласно него в този момент е " 10 пъти по-трудно " да се прекоси тази граница, в сравнение с преди.

Жил де Керхов бе на посещаване в Турция за възстановяване на съдействието в битката с тероризма.

Групировката ИД бе изтласкана от повече от 96 на 100 от обширните земи в Ирак и Сирия, които преди бяха под неин надзор. Това осуети постигането на задачата й да сътвори " халифат " в района, напомня осведомителната организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР