Жестоко пребитият в родния му град Охрид Христиан Пендиков вече

...
Жестоко пребитият в родния му град Охрид Христиан Пендиков вече
Коментари Харесай

Пребитият в Охрид Пендиков вече е български гражданин

Жестоко пребитият в родния му град Охрид Христиан Пендиков към този момент е български жител. Молбата за придобиване на българско поданство е утвърдена от способените институции в София, съобщи БГНЕС.

Инцидентът стана на 19 януари тази година в центъра на Охрид. Пендиков бе атакуван от двама души, които преди този момент са го обиждали на етническа основа в заведението, където е бил. В формалните данни на прокуратурата в Охрид се акцентира, че нападението е осъществено заради българската етническа принадлежност на Пендиков. Извършителите на закононарушението, в това число и Илия Спасески, който нанесе жестокия побой, са на независимост. По време на последното правосъдно съвещание Спасески сподели, че " схваща обвиняването, само че не се усеща отговорен ”. По време на побоя инцидентен минувач е извикал да спрат, а обвиненият Илия Спасески дал отговор: „ Не си заслужава за българин да викаш полиция ” и двамата нападатели траяли да бият Пендиков. Тази информация беше оповестена от прокурора по делото.

Преди побоя имаше пукотевица против българския клуб в Охрид, за която и до през днешния ден няма арестувани и търсени от органите на реда. Преди два месеца управляващите в Скопие одобриха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а против техните ръководители повдигнати обвинявания.

На 4-ти февруари по заповед на вътрешния министър Оливер Спасовски в продължение на часове бяха държани публицисти и жители на Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешено за да не могат да се поклонят пред саркофага с тленните остатъци на Гоце Делчев в Скопие.

На 6-ти май граничната полиция не позволи за присъединяване в панахида на българското военно гробище в Ново село край Струмица петима български жители, в това число и евродепутата Андрей Ковачев. След острата реакция на София и европейските институции управляващите в Скопие разпространиха нова спорна информация, че против Ковачев нямало възбрана, само че имало против хората, с които е пътувал. В документа обаче, който му е връчен на границата написа, че против Ковачев има възбрана за влизане в страната.

Вчера служебният външен министър Иван Кондов извика посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Кондов изрази мощна угриженост и остро противоречие с дейностите на представителите на граничните управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ново село ", които на 6 май 2023 година Кондов дефинира сходна мярка като голословна и несъвместима с европейските правила и правила, които Република Северна Македония се е заела да съблюдава. От българска страна беше посочено, че е недопустимо правенето на забранителни описи за жители на страна членка на Европейски Съюз и Министерство на външните работи чака да бъде осведомено с критериите, според които български жители и европейски парламентаристи са включвани в сходни описи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР