Женският отбор по хандбал от Бяла (Русенска област) стана за

...
Женският отбор по хандбал от Бяла (Русенска област) стана за
Коментари Харесай

Кметът на Бяла след златния дубъл: Изпреварихме събитията

Женският тим по хандбал от Бяла (Русенска област) стана за първи път първенец на България, откакто завоюва и втория мач от финалната серия против Свиленград – с 30:25. В дебютния си сезон в елита девойките на треньора Виктория Жосан записаха златен дубъл, откакто по-рано победиха и с Купата на България.

Архитектът зад този триумф Димитър Славов, кмет на Бяла, разкри, че триумфът е изпреварил събитията, защото задачата пред клуба е била оценките да дойдат след няколко години.

„ Чувството в действителност е ужасно. И е хубавото, че го споделихме с цялостна зала. Тази цел или по-скоро фантазия беше да се случи след 3-4 години. А ние като дебютанти успяхме да вземем Купата на България, а към този момент сме и първенци. Повече от благополучен съм, тъй като осмисли труда ни. Първо да имаме тази хубава зала „ Арена Бяла “. И настрана, че образецът на първия тим заразява и го виждам в очите на нашите девойки. Имаме към 100 девойки в школата, от първи до осми клас. Това дори е по-голямата победа на треньорите. Хандбалът е подобен атрактивен спорт, че притегли и доста аудитория. Даже малко ме е гняв, че не направихме повече места на трибуните. Засега се развиваме доста добре. Може да се каже, че в Бяла всяко второ момиче тренира хандбал. Наистина изпреварихме желанията и фантазиите си “, съобщи Димитър Славов.

Предстои дебютно присъединяване на Бяла и в европейските клубни шампионати. „ Аз дадох обещание, че дребна Бяла ще се опита да показа почтено България в Европа. За страдание, през годините имаме оттегляне в хандбала, доста отказали се от присъединяване клубове, поради което коефициентът ни е доста невисок. Тоест, няма да бъдем сложени и още в първия кръг можем да се паднем против доста мощен тим. Но нека да имаме шанс в жребия. Ще играем, ще дадем всичко от себе си. Искам да стане един хандбален празник в града и в района “, сподели още Славов.

Кметът на Бяла даде детайлност и за украинската диаспора в клуба. Покрай трите състезателки и треньорите на хандбалния клуб в града към този момент има над 20 техни сънародници.

„ Приеха тежко протичащото се в Украйна. Покрай треньорите и състезателките имаме несъмнено към 20-30 родственици и другари. Имаме малко бебе, което се роди в бомбоубежище на 8 март в Херсон. Вече е тук с майка си. Племенникът на треньорката пък е доста добър кикбоксьор, в събота взе орден от Купата на „ Свети Георги “, той взе участие от името на нашия клуб „ Минотавър “. Така че стана една диаспора от несъмнено над 20 техни близки, родственици и другари, които сме подслонили. Имаше няколко къщи, които безусловно одобриха фамилии.

Кристина Иванова, която завоюва наградата за най-хубав бранител на шампионата, даже върви до Украйна, с цел да вземе майка си. Това момиче потегли във вторник през нощта, тогава в Киев беше може би най-тежката обстановка, отиде и в петък сутринта се върна с майка си и с майката на една нейна другарка, която играе за Етър. Нямам думи за храбростта й. Сама, с влакове, с коли, с рейсове. Обеща ми, че ще се върне, аз изобщо не имах вяра, само че не можех и да я спра. Върна се в петък сутринта и в събота на полуфинала за Купата на България и след това във финала беше една от най-хубавите. Благодаря й от сърце “, добави кметът на Бяла.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР