Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят

...
Жените у нас са повече засегнати от инфлацията, защото работят
Коментари Харесай

Жените у нас са повече засегнати от инфлацията

Жените у нас са повече наранени от инфлацията, тъй като работят на по-ниски междинни приходи.

Безработицата като цяло понижава и е в граници, които можем да кажем, че са допустими. При дамите у нас безработицата е към 3,7 %, а при мъжете е 4 %, сподели президентът на КНСБ инж. Пламен Димитров на националната конференция за Осми март - Международен ден на дамата, на тематика " Равнопоставеност сред мъжете и дамите и условия на труд - трендове и провокации ". 

Конференцията се провежда от Комисията за равнопоставеността, фамилията, дамите и децата към КНСБ, на която ръководител е докторът на икономическите науки Янка Такева. Тя е и ръководител на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ. 

" Инфлацията е стигнала най-високия си връх през последните 24 години и е доста близо до една инфлация, която мислехме, че сме я не запомнили. Помним хиперинфлацията от 1997 година, само че по-късно успокояването ставаше постепенно. През 1998 година инфлацията беше 18,7 %, а в този момент сме малко над 15 % за 2022 година ", сподели Пламен Димитров. Той означи, че цените ще почнат да понижават, когато имаме дефлация. 

 iStock iStock
" Затова през 2023 година и през 2024 година би трябвало да продължим да желаеме приходите да продължат да се усилват изпреварващо над тази инфлация ", съобщи президентът на КНСБ. 

Според него данните от декември 2022 година за междинните работни заплати у нас демонстрират, че разликата сред заплащането на мъже и дами е 15,5 %. Дори и в образованието, което е мощно феминизирано, разликата е малко под 9 % и е отново в интерес на мъжете. 2314 лв. е заплатата освен в междинното, само че и във висшето обучение, като разликата е от 200-220 лв. сред мъже и дами, само че в интерес на мъжете, изясни Пламен Димитров. 

Той акцентира, че за жалост, по-голямата част от дамите работят в ниско платените браншове и по тази причина се получава тази разлика в заплащането, която се отразява и когато доближат до пенсия. 

 istock istock
" Разликата в заплащането сред мъжете и дамите в обществената активност " За основаване и разпространяване на информация " е 33 %. 5300 лв. получава мъжът, а 3600 лв. получава дамата в този бранш - това са данни от декември месец на националната статистика. Във финансите дамите получават по-малко с 38 % от мъжете ", разгласи президентът на КНСБ.

Стигайки до пенсия, 51 % от дамите пенсионери са изложени на риск от беднотия и обществено изключване по отношение на 37 % при мъжете, заради разликите в пенсиите им.

Жените получават приблизително с 20 % по-ниска пенсия или това значи 131 лв. от междинните пенсии за 2021 година, само че за 2022 година наклонността е същата, сподели Пламен Димитров.   
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР