2023 г. беше добра година за работа в Европа в

...
2023 г. беше добра година за работа в Европа в
Коментари Харесай

Разходите за живот изяждат доходите

2023 година беше добра година за работа в Европа в доста връзки, като над три четвърти от европейците в трудоспособна възраст са заети, безработицата е рекордно ниска и стопанската система продължава да основава, в по-голямата си част, добре платени работни места. Ползите от високата претовареност обаче не се трансфораха в усъвършенствания в живота на европейците. До огромна степен това се дължи на продължаващото повишаване на разноските за живот, като достъпът до налични и подобаващи жилища остава неосъществим за мнозина.
 
Това са изводите в годишника на Eurofound за 2023 година „ Живот и работа в Европа “.
 
Въпреки че тези развития на заетостта са позитивни, дефицитът на работна ръка оказва напън върху бизнеса. Това е опасност за икономическата конкурентоспособност, само че и сигнал за пробуждане за държавните управления и работодателите да влагат повече в чиновниците си. От години образованието и повишението на уменията изостават, защото цифровизацията обгръща света на труда и екологизиращата се стопанска система изисква нови умения.
 
Има и други позитивни страни. С повече благоприятни условия за избор на пазара на труда повече служащи са в положение да извърнат тил на нежелани работни места. Разликите сред половете на пазара на труда изчезват, защото заетостта пораства по-бързо измежду дамите, в сравнение с измежду мъжете, въпреки и постепенно.

В всекидневието си европейците не престават да се изправят пред провокации. Приходите от работа са незадоволителни, с цел да се оправят с инфлацията, което принуждава част от тях да се откажат от стандарта си на живот, тъй като сметките за жилище, грижи и достъп до други публични услуги са на напред във времето. Неуспехът да се споделят изгодите от една релативно здрава стопанска система способства за публичното отчаяние и отделяне от политическия мейнстрийм.

Доверието в държавното управление и в Европейски Съюз е ниско, съгласно констатациите на Eurofound от 2022 година, изключително измежду селското население. Инфлацията може да е под надзор, само че доста европейци не престават да виждат по какъв начин разноските за живот изтощават приходите им, до момента в който други са задоволително финансово обезпечени, с цел да не бъдат наранени. Възприятията за неравенства, учредени на приходи, благосъстояние, селски против градски или локални против мигранти, са склонни да разяждат общественото доближаване.

Българите обедняват още

Добавете други противоречиви въпроси като имиграцията – страхове, от които антиимиграционните деятели подхранваха политическото разцепление – има възможност политическото отчуждение да бъде отразено в гласовете, подадени на изборите за Европейски парламент през 2024 година – в даден миг, когато солидарността в Европа в никакъв случай не е била толкоз сериозна, се споделя в отчета.
 
 istock istock
„ Има доста сполучливи истории за Европейския съюз “, споделя Ивайло Калфин, изпълнителен шеф на Eurofound, „ само че явно има провокации – не на последно място задачата за обективен преход, при който никой не остава зарязан. Изправянето пред тези провокации е работата по построяването на обществена Европа, задача, която би трябвало да остане в центъра на новия Европейски парламент и Комисия, защото те развиват европейския план от 2024 година “
 
Изследването на Eurofound обгръща многото измерения на живота и работата в Европа. Всяка година организацията сформира годишник, с цел да даде моментна фотография на работата и живота на европейците, изследвани в изследователските действия на организацията през миналата година. Това служи за информиране на политическия спор на европейско и национално равнище.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР