От началото на годината, с цел засилване присъствието на контролните

...
От началото на годината, с цел засилване присъствието на контролните
Коментари Харесай

Назначават работници на трудов договор с фиктивни клаузи

От началото на годината, за усилване наличието на контролните органи на обекти, които са рискови по повод полагане на недеклариран труд, се правят инспекции за бърз надзор, ориентиран към законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) Екатерина Асенова.

Благодарение на засиления надзор през годините казусът с работата без трудов контракт се лимитира, само че към момента остава неуреден. За първите четири месеца на 2024 година са открити 1080 случая на полагане на труд без подписан писмен трудов контракт.

Мога ли да бъда по едно и също време служащ и шеф в една компания

Работещите не осъзнават, че без трудов контракт лимитират своите трудови и обществени права, показва тя.

По думите й по-разпространената процедура на недеклариран труд е работата с трудови контракти с фиктивни клаузи – по-кратък работен ден от действително отработените часове, по-ниско заплащане от фактически получаваното. Важно е хората да знаят, че документално контрактуваната заплата е от голяма важност за осигурителния приход, върху който се пресмятат компенсациите при положение на краткотрайна нетрудоспособност, безработица. Това е сумата, върху която един ден ще се пресмята и пенсията им.

 istock istock
При запознаване с аргументите, довели до трудови злополуки, прави усещане, че в по-голямата си част те са предотвратими, в случай че се съблюдават разпоредбите за безвредна работа, добави отще Екатерина Асенова. Тя акцентира, че това е бил е един от претекстовете за започването на национална осведомителна акция „ Прибери се вкъщи след работа! Там някой те чака “.

Особено стеснителен за нас като надзорен орган беше месец март тази година, когато преди малко бяхме стартирали акцията. В рамките на един месец бяха позволени шест смъртни злополуки, разяснява Асенова. По данни на ГИТ от началото на годината смъртните трудови злополуки, директно свързани с осъществяването на работните отговорности, са 18.

Освен проблемите със здравословните и безвредни условия на труд, нарушавания със заплащането на труда, с работното време, почивките и отпуските са измежду другите, установени от ГИТ.

Предимства и ограничавания при трудов договори за един ден

„ Благодарение на засиления надзор през годините казусът с работата без трудов контракт се лимитира, само че към момента остава неуреден. Тези нарушавания продължат да се откриват прекомерно постоянно “, съобщи Асенова. Работниците и чиновниците могат да се обръщат към нас за неизплатени трудови хонорари и компенсации, в това число след преустановяване на трудовите правоотношения; ако работодателят отхвърля да подписва с тях трудов договор; за нарушавания, свързани с работното време; почивките и отпуските и за нарушавания при обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд, уточни тя.

И подсети, че при нарушение на трудовите права работещите би трябвало да подават сигнали навреме, до момента в който още са на работните си места. Необходимо е и да спомагат на контролните органи, което е гаранция за по-ефективно използване на закона. За да приложат в цялостна степен пълномощията си, инспекторите по труда би трябвало да потвърдят нарушаването несъмнено, което в някои случаи е обвързвано със наложително определяне на работещите да поставят труд сега на инспекцията.

 istock istock
Работещите най-често ни сезират за нарушавания, свързани със заплащането на труда. ГИТ получи пълномощие при неизплатени хонорари и компенсации да се намесва и след преустановяване на трудовите правни отношения. Сумата на откритите забавени трудови хонорари за първите четири месеца на годината е 3 752 103 лева, а след намесата на инспекторите по труда са изплатени 2 301 568 лева Тук влизат и суми за предходни интервали, регистрира шефът на ГИТ.

Другите открити нарушавания са свързани с възникването на трудовите правни отношения и със спазването на работното време. Прави ни усещане, че за предходната година от 8300 получени сигнала едвам 5% засягат здравословните и безвредни условия на труд. Сигнали за нарушавания могат да се подават на място във всяка районна дирекция, по пощата, с пощальон, през специфичната форма за подаване на сигнали на уеб страницата на Агенцията, посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Министерството на електронното ръководство, добави Асенова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР