Трудовият договор е ключов документ, който регулира отношенията между работодателя

...
Трудовият договор е ключов документ, който регулира отношенията между работодателя
Коментари Харесай

Какви са правата ни, ако искат да ни намалят заплатата


Трудовият контракт е основен документ, който контролира връзките сред работодателя и чиновниците. В него се дефинират освен главното заплащане, само че и други значими аспекти като спомагателни с непрекъснат темперамент и периодичността на изплащането им.

Какво се случва, когато работодателят желае да направи промени във възнаграждението, само че служащият не е склонен
? Отговор на този въпрос дава доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Според законодателството, всяка смяна в трудовия контракт изисква документално единодушие от страна на служащия и работодателя . Да предположим, че работодателят предлага нарастване на заплата заради отличните достижения на някой от чиновниците. Това състояние е единственото изключение в закона, при което не се изисква единодушие на двете страни за смяната, като работодателят има право да я извърши едностранно посредством заповед .

Ще има ли нов растеж на заплатите тази година

Как стоят обаче нещата, в случай че обстановката е противоположната и работодателят желае едностранно да понижи заплатата на някой от работещите в неговото дружество, защото е незадоволен от осъществяването на служебните му задължения?

В този случай, в случай че служащият откаже да подпише спомагателното съглашение, което включва новите условия на трудовия контракт, той продължава да работи при предходните условия на възнаграждението . Това значи, че макар препоръчаното понижаване на заплатата от страна на работодателя, служащият има право да резервира настоящата си заплата и да не се съгласи с новите условия.

 istock istock
Нека разгледаме съответен образец с работещ като програмист в софтуерна компания, на който работодателят му предлага понижаване на заплатата с 10%. Работникът или служителят не е удовлетворен от препоръчаните му условия, свързани с това понижаване и отхвърля да го одобри. В подобен случай, работещият продължава да получава своята настояща заплата и продължава да работи при предходните условия на трудовия си контракт.

В сходство с Кодекса на труда, единодушието на служащия или служителя е наложително преди да се вършат удръжки от неговите трудови хонорари . Това предписание има за цел да отбрани ползите на работещите и да подсигурява, че се съблюдават законните права и отговорности.

Според закона, има няколко случая, в които могат да се вършат удръжки от трудовото заплащане без експлицитното единодушие на служащия или служителя :

1600 лв. разлика в заплатите у нас

- Получени задатъци : Ако служащият е получил задатък от работодателя, тогава последващите удръжки могат да бъдат правени без в допълнение съгласие;

- Технически неточности : В случай на надвзети суми в резултат на механически неточности в системата за заплати, удръжките могат да бъдат правени без категорично единодушие на работника;

- Данъци и осигурителни вноски : Законът разрешава удръжките за налози и осигурителни вноски, които са за сметка на служащия и са планувани по специфични закони;

- Запори и лимитирана имуществена отговорност : В случай на запори по съответния ред или удръжки по законов ред, при реализиране на лимитираната имуществена отговорност, единодушието на служащия не е належащо.

Тези изключения от условието за единодушие са предопределени да обезпечат вярното действие на системата за ръководство на трудовите хонорари , като в същото време се подсигурява справедливостта и отбраната на ползите на служащия. Все отново, макар тези изключения, работодателят би трябвало да се преценява със законовите условия и да съблюдава правилата на правдивост и правда в връзките си с служащите .

Справка:

член 66, алинея 1, т. 1 от Кодекса на труда (КТ)

член 119 от Кодекс на труда

член 272, алинея 1 от Кодекс на труда

член 210, алинея 4 от Кодекс на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР