Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да

...
Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да
Коментари Харесай

Жена съди община Панагюрище заради отказ да я впишат като баща на детето й

Жена е завела дело против Община Панагюрище поради отвод да й бъде публикуван акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като татко в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, написа в. " Пазарджишка Марица ".

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката написа, че от 2007 година живее в Съединени американски щати, където има легален брак с американка. Дъщеричката им, родена през 2019 година, има публикуван в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка попада като майка, а българката - като " баща/лице, взаимно упражняващо наставнически права ". ​Тя упорства ​да бъде издадено уверение за раждане със същите данни, тъй като без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде прието за български жител и неин легален правоприемник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отхвърлят, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като легален бракът сред хора от друг пол - мъж и жена. И не е планувано в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама татковци. От Административния съд удостоверяват, че отводът е верен, като акцентират същите претекстове.

Това не е първо сходно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе прегледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и ​пазарджиклийка. ​Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първичното им искане беше да впишат датчанката като татко. След двегодишни разногласия се стигна до компромис - беше публикуван акт единствено с данни за майката и празна рубрика за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вид е неупотребим, защото майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без казус в досегашната правосъдна процедура, разясняват адвокати. Имало е и предходни каузи на еднополови двойки, искащи да записват децата си както разрешава задгранично законодателство и за доста от въпросите са открити някакви решения. Но за пръв път жена желае да бъде вписана като татко.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР