"Жълтите жилетки" изпълниха улиците на френските градове в 20-тата поредна

...
"Жълтите жилетки" изпълниха улиците на френските градове в 20-тата поредна
Коментари Харесай

Сблъсъци, арести и напрежение при поредни протести на „жълтите жилетки“ в цяла Франция

"Жълтите жилетки " извършиха улиците на френските градове в 20-тата поредна събота на митинги, с цел да изразят поддръжката си за деятел, ранен в конфликти с полицията и с цел да покажат, че не престават да са мобилизирани против икономическата политика на държавното управление, съобщи Асошиейтед прес.

В Париж, Бордо, Авиньон и други градове стачкуващите показваха взаимност с Женвиев Льоге, 73-годишна антиглобалистка, която получи рана на главата по време на митингите в Ница предходната събота. Прокуратурата в Ница съобщи, че тя била съборена на земята от служител на реда. "Ние всички сме Женвиев ", гласеше публикуван в интернет апел за днешните митинги.

Сблъсъци сред участници в митингите на "жълтите жилетки " и полицията избухнаха довечера на площад "Трокадеро " в Париж, заяви ТАСС. Служителите на реда бяха принудени да употребяват сълзотворен газ в отговор на дейностите на нападателно настроени стачкуващи.

Площад "Трокадеро " беше крайната точка на участниците в похода, почнал следобяд от площада на Източната гара. Манифестацията протичаше спокойно, само че към 17.30 часа локално време група стачкуващи с маски започнаха да хвърлят бутилки и камъни по служителите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ.

В Париж през днешния ден бяха арестувани 32 участници в митингите на "жълтите жилетки ", по данни на полицията, оповестени в 17.30 часа локално време, заяви телевизия Бе Еф Ем.

В южния град Авиньон избухнаха конфликти, когато полицията принуди стачкуващите да изоставен тесните улички на средновековния градски център.

В Бордо, югозападна Франция, полицията употребява сълзотворен газ, откакто група стачкуващи възпламениха купчина строителни боклуци и се пробваха да преодолеят полицейските заграждения. Протестите бяха неразрешени в центъра на града, където през миналите седмици постоянно избухваше принуждение.

В ранния следобяд френското министерство на вътрешните работи заяви, че в митингите в цялата страна са взели участие 5600 души, 1800 от които в Париж. Тази цифра е по-ниска спрямо оповестените предходната събота по същото време 8300 участници, съобщи Франс прес.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР