Известният пловдивски хирург проф. Красимир Мурджев да бъде отличен със

...
Известният пловдивски хирург проф. Красимир Мурджев да бъде отличен със
Коментари Харесай

Предлагат проф. Красимир Мурджев за почетен гражданин на Пловдив посмъртно

Известният пловдивски хирург проф. Красимир Мурджев да бъде отличен със званието „ Почетен жител на Пловдив” посмъртно. Това предложение на група съветници ще бъде прегледано на идната сесия на Общинския съвет. В претекстовете си старейшините показват, че медикът има неоспорим принос в публичния живот, научните проучвания, опазването на здравето и образованието, а активността му приживе бе неразривно обвързвана с публичния живот на града, с което способства за негово развиване и народен авторитет.

Проф. Мурджев е роден на 10 януари 1964 година в Пловдив. Завършва ненадейно виталния си път на 22 ноември 2016 година Придобива висше обучение по Медицина във ВМИ-Пловдив през 1987 година и второ по „ Здравен мениджмънт” в МУ-Пловдив през 2009 година Има две специалности – по Обща хирургия и Гръдна хирургия. Преминава образование и в профилиран курс по Лапароскопска хирургия под управлението на проф. Лебсен. Защитава дисертация на тематика „ Доброкачествени хирургични болести на щитовидната жлеза – разбор на измененията в клетъчния и хуморален имунитет преди и след оперативно лечение” през 2006 година От 2008 година е доцент, а от 2014 година – професор по гръдна хирургия при МУ-Пловдив, народен съветник по хирургия.

Проф. Мурджев е с близо 30 години трудов стаж, по-голямата част от който в Клиниката по гръдно-коремна хирургия в УМБАЛ „ Св. Георги “ и Катедрата по специфична хирургия към Медицинския университет в града.

" Проф. Мурджев имаше и дейна позиция по въпросите на опазването на здравето. Беше персона с престиж и работеше безрезервно за отбрана на сътрудници и пациенти. С тези си качества той бе определен за общински консултант и член на Здравната комисия към Общинския съвет, а през 2014 година на постоянните парламентарни избори – за депутат. В 42-рото Народно заседание бе член на комисиите по опазване на здравето и защита. Удостоен е с няколко оценки ", стимулират предлагането си общинските съветници.

Те показват още, че като доктор проф. Мурджев е избавил хиляди животи. „ Медицината доста ми е дала и доста ми е взела. Но за нищо не мога да заменя погледа на един признателен човек, който съм излекувал”, споделяше професорът.

Той и екипът му избавиха ранените при жестоката злополука на автомагистрала „ Тракия” през юни 2011 година, когато рейс, пътуващ от Бургас, се удари в мантинелата и се възпламени. Шестима починаха намясто, а 22-ма пасажери бяха откарани в УМБАЛ „ Свети Георги”. Проф. Мурджев и екипът му одобряват ранените. Само за три часа всички потърпевши са прегледани, избран е логаритъм на лекуване и са осъществени интервенции с огромен и доста огромен размер. „ Носилките бяха подредени като влакова комбинация, непрестанно санитарите ги вкарваха в кабинетите и в шоковата зала. Имаше 6-7 носилки с тежко ранени. Беше същинска кланица, доста кръв и доста страдание”, споделяше лекарят. Медиците справедливо бяха наградени от Регионалната лекарска гилдия на БЛС в Пловдив.

Освен предан на хуманността в лекарската специалност, потомственият хирург проф. Красимир Мурджев бе и социална персона, деен участник в благотворителни, обществени и просветителни планове. Бореше се за оставането на новозавършилите лекари в страната, защитаваше аргументирано и професионално Белодробна болница. Дори в деня на гибелта си бе на работното си място, както и в Комисията по онкология на КОЦ-Пловдив, с цел да лекува пациенти, пази лекари и следи от близко обстановката със здравното заведение в този миг, заради абсурда, който бе зародил.

Като общински консултант и депутат проф. Мурджев провежда многочислени срещи с лекарското съсловие в града, синдикалните организации и специалисти в региона на опазването на здравето за разискване на нерешени професионални проблеми. Той бе съвносител и на промени и допълнения на няколко законопроекта в 42-рото Народно заседание – Закона за здравното обезпечаване, Кодекса за обществено обезпечаване, Кодекса на труда, Проект за избирателен кодекс. Няколко негови оферти като общински консултант са признати и гласувани от Общинския съвет в Пловдив. Те са за монтирането на паметна плоча във връзка миналия в Пловдив Олимпийски огън за олимпиадата в Москва през 1980 година, нарастване на бюджета за подкрепяне на обществено слаби жители от 10 000 на 30 000 лева, нарастване на фонд „ ин витро” от 1000 на 3000 лева Организатор е и на благотворителни акции в поддръжка на детското поделение в МБАЛ „ Пловдив” и Детската хирургия в УМБАЛ „ Свети Георги”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР