Изцяло е запълнена Клиниката по педиатрия на УМБАЛ Александровска“, която

...
Изцяло е запълнена Клиниката по педиатрия на УМБАЛ Александровска“, която
Коментари Харесай

Детските клиники в София са почти изцяло запълнени заради респираторни инфекции

Изцяло е запълнена Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „ Александровска “, която е база за диагностика и лекуване на деца с остри дихателни инфекции, заяви доктор Ивайло Николов от Клиниката пред Нова телевизия.

„ В момента потенциалът на цялата клиника, която е с три отделения както за остри респираторни болести, по този начин и за хронични, е 30 кревати. На процедура, в последните дни те са съвсем непрекъснато запълнени. Има две свободни кревати, само че е въпрос на време и те да бъдат запълнени ”, сподели той.

По думите на доктор Николов в Клиниката идват деца със усложнения в дишането, кашлица, температура и обща изнемощялост. „ Това са признаци, които съпътстват респираторните болести. В момента е нараснала честотата на тези заболявания при децата, това не е изненада, тъй като всяка година е по този начин. Огромният проблем обаче е неналичието на тези места – освен при нас, само че и във всички детски клиники в София ”, акцентира той.

Лекарят добави, че нормално взривът на тези заболявания е в средата на януари и началото на февруари, само че в този момент още в първата трета на декември навлизаме в този интервал.

„ Ситуацията е извънредно динамична. Не е единствено един вирус, който визира децата. Особено при кърмачетата е доста присъщ респираторният синцитиален вирус. Имаме доста пневмонии и бактериални инфекции, които доста бързо се развиват на фона на компрометирания имунитет “, сподели доктор Николов. Той посочи, че навлизаме в грипната вълна и при първите признаци родителите би трябвало да потърсят лекарска помощ.   

Лекарят уточни още, че с изключение на вирусни, има и бактериални инфекции. „ Обикновено болестта протича сред 5 до 7 дни. Лечението е противовирусно при вирусните болести. При бактериалните се назначава антибиотично лекуване ”.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР