От МЗ са изготвили проект на проект на Наредба за

...
От МЗ са изготвили проект на проект на Наредба за
Коментари Харесай

Министърът: Училищните медсестри ще се грижат за учениците с диабет

От Министерство на здравеопазването са изготвили план на план на Наредба за устройството и активността на здравните кабинети и здравните условия към тях, с която се регламентира грижата за децата с хронични болести. В Наредбата е планувано медицинските сестри, работещи в учебните заведения и детските градини, да подкрепят процеса на наблюдаване и лекуване на деца с хронични болести, в това число и посредством използване на лекарствени артикули, когато това лекуване е назначено от доктор от лечебно заведение, осъществяващо диспансерно наблюдаване във връзка съответното хронично заболяване.

Това излиза наяве от отговора на служебният здравен министър Галя Кондева на въпрос на депутата от ПП-ДБ Росица Пандова по отношение на грижата за децата с диабет и други хронични заболявалия в детските градини и учебните заведения.

По думите на народния представител макар измененията в Закона за здравето, които регламентират грижата за децата е хронични заболявалия, е нужна смяна и в подзаконовите нормативни актове, тъй като децата с хронични заболявалия не престават да са нежелани в яслите и детските градини. „ Все още няма нормативно открит ред, който да задължава медицинските сестри в образователните заведения да поставят нужните грижи за тях. Предложените регулации в обсега на РЗИ и дирекция „ Здравеопазване “ по места не работят в интерес на тези фамилии. Необходима е смяна в длъжностната характерност на медицинските сестри, както и проект за регулярно реобучение освен на сестрите, само че и на педагогическия личен състав, който е в директен допир с децата през целия ден, до момента в който те са на учебно заведение или в детската градина “, споделя Пандова.

Тя добавя, че от специфична здравна грижа имат потребност както децата с диабет, по този начин и тези с други болести.

В отговора си доктор Кондева прецизира, че Наредбата дефинира условията към устройството и активността на здравните кабинети, реда за откриването им, както и документите, която водят, а условията са съгласувани с министъра на образованието и науката, министъра на финансите, министъра на труда и обществената политика и министъра на младежта и спорта.

„ Проектът на Наредба беше изпратен за авансово координиране до горепосочените министерства. Получени бяха мнения от тях, които са обработени и са в развой на вътрешноведомствено разискване и следва планът на Наредба да бъде изпратен за координиране от министъра на образованието и науката, министъра на финансите, министъра на труда и обществената политика и министъра на младежта и спорта “, споделя още министър Кондева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР