Изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в морето край Шабла. Инцидентът

...
Изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в морето край Шабла. Инцидентът
Коментари Харесай

Какво знаем и какво не за инцидента с МиГ-а

Изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в морето край Шабла.

Инцидентът наложи преустановяване на провеждащото се в региона военно обучение, трансформира se в централно новинарско събитие и промени дневния ред в страната, като наложи и отсрочване на постоянното съвещание на Министерски съвет.

Какво знаем и какво не до този миг?

Малко след среднощ военният аероплан МиГ-29 изчезва от радарите по време на подготовка за нощна пукотевица едно от най-трудните извършения. В региона са мобилизирани всички вероятни избавителни екипи, само че водачът и изтребителят все не са открити. Докато това не се случи, специалистите могат да приказвам единствено с догатки.

Изказаните до този миг сочат, че МиГ-ът е бил безупречен механически и е допустимо да се касае за човешка неточност - опитният майор Валентин Терзиев от авиобазата в Граф Игнатиево.

Според служебния министър председател Стефан Янев най-вероятно за случая е спомогнал проблем с задачата за поразяване, която е паднала внезапно надолу, с което наложила осъществяване на спомагателна маневра от страна на водача.

В изявление за Dir.bg пък някогашният боен министър Красимир Каракачанов повдигна още веднъж въпроса с неналичието на условия за оптимална за водачите от Военновъздушните ни сили. Сред най-големите проблеми са незадоволителното часове нальот.

15:23 ч.

Пилотът извършил задача " светеща цел ", за която се наложила спомагателна маневра. Той поразил задачата, само че по-късно връзката с него изчезнала

Надеждите за намирането на нашия боец не са огромни. Открити са движимости и парчета от падналия над Черно море край Шабла МиГ-29. Те ще бъдат изследвани, а издирвателната интервенция продължава. Това заяви служебният министър председател Стефан Янев, който дружно с министъра на защитата Георги Панайотов, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров дава взаимен брифинг в Пункта за базиране-Варна. " Предвид времето, което е минало от случая, и всички налични данни по повод температурата на водата и течението, без значение какъв брой е здрав човек, очакванията за намирането на нашия водач не са огромни ", сподели Янев.

13:34 ч.

Летецът е пилотирал лидера на групата от изтребители МиГ-29 по време на парада на 6 май

47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е водачът, който изчезна при рухване на изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учението " Шабла 2021 ". Той е от 3-а авиационна база " Граф Игнатиево " на служба шеф на щаб на ескадрила, оповестиха от Министерство на защитата.



13:20 ч.

Катастрофата край Шабла не е казус

В произшествия с бойна летателна машина живота си за българската войска през годините дадоха 19 водачи, а 10 бяха ранени. Вижте нещастните случаи от 1989 година до през днешния ден.



12:49 ч.

Разпитват се очевидци и се преглежда нужната документи

Екипи от военни следователи, прокурори и служители на реда работят по изясняване на аргументите за случая с падналия в морето аероплан МиГ-29. Работи се по всички версии. Образувано е досъдебно произвеждане във Военно-окръжна прокуратура - Сливен. Това разгласи на ексклузивен брифинг полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура - Сливен.

12:22 ч.

" Най-важна е ориста на този прелестен човек и доста добър експерт ", посочи президентът

Държавният глава прикани за въздържаност и да не се вършат спекулации по отношение на случая. " Най-важното сега е ориста на водача. Познавам го като прелестен човек и доста добър експерт. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от избавителната интервенция ", съобщи Радев в първия си коментар за падналия МиГ-29 по време на ученията " Шабла 2021 ".



12:02 ч.

Недостигът на задоволително часове за тренировки беше коментиран и от Румен Радев

Липсата на задоволително часове нальот за водачите от Военновъздушните ни сили се завръща на дневен ред след случая с изтребител Миг-29 по време на учението " Шабла 2021 ". Най-драстичният метод, по който самите летци показаха неодобрение от незадоволителните часове във въздуха, беше митингът през 2017 година Тогава водачите от базата в Граф Игнатиево отхвърлиха да се качат на МиГ-29.



11:16 ч.

Проблемът е, че през последните 20 години българските политици се чесаха по главите и се чудеха дали да поддържат МиГ-29. Когато си безценен на триците и няма пари за летателна валидност на самолетите, водачите имат по-малко нальот

Най-вероятно водачът е изгубил ориентировка, защото полетът е осъществяван след среднощ. Това, което е споделил министърът, е правилно - че не са подавани сигнали за нередности от водача. Това съобщи пред Dir.bg някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов във връзка изчезналия от радарите изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили. Инцидентът е станал в морето край Шабла при осъществяване на подготвителна задача от военните учения " Шабла 2021 ".



10:49 ч.

Авиационният специалист и водач Георги Георгиев съобщи, че мненията за възрастта на падналия МиГ-29 са неточни

" Некоректни са всички мнения, свързани с възрастта на падналия изтребител от състава на Военновъздушни сили. В авиацията няма остарели и нови машини, има - изправни и неизправни ", уточни Георги Георгиев. По думите му полетът се е правил по принадлежности, защото е реализиран в тъмната част на денонощието.

10:22 ч.

Той е със стабилен стаж и е умел авиатор, споделят сътрудниците му в авиобазата

Опитен авиатор е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със стабилен стаж и сътрудниците му в авиобаза " Граф Игнатиево " се молят да е оживял. Няма установен опит от страна на водача да откри радиовръзка към момента на случая.

9:28 ч.

По думите на Георги Панайотов в избавителната интервенция са включени всички вероятни сили

Открита е избавителна жилетка във водите на Черно море, само че не и тяло в нея. Най-важното е, че всичко, с което разполагаме е включено в избавителната интервенция. Това съобщи служебният министър на защитата Георги Панайотов, откакто малко след среднощ изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили е паднал в Черно море.

8:45 ч.

Самолетът е изгубил радиовръзка и е липсващ от радарите в 00.45 ч.

Изтребител МиГ на българските Военновъздушни сили е паднал в морето край Шабла при осъществяване на подготвителна задача по време на военните учения " Шабла 2021 ". Самолетът е изгубил радиовръзка и е липсващ от радарите в 00.45 ч., оповестиха от Министерство на защитата. Веднага е почнала интервенция по търсене и избавяне, която продължава и сега. В нея вземат участие сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специфичните интервенции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР