Изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35 извърши днес демонстрационен полет на

...
Изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35 извърши днес демонстрационен полет на
Коментари Харесай

Срещата между Тръмп и Дуда: Полша купува над 30 изтребители F-35, а САЩ премахват визите за поляците

Изтребител-бомбардировач от пето потомство " F-35 " извърши през днешния ден демонстрационен полет на дребна височина над центъра на Вашингтон в чест на визитата на полския президент Анджей Дуда, съобщи ТАСС.

Самолетът мина с дребна скорост над Белия дом, където президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп имаше среща с полския държавен глава. Полетът бе осъществен в закритата за полети зона над американската столица, само че поради визитата на Дуда бе направено изключение. Тръмп, Дуда и други представители на Съединени американски щати и Полша следиха от Южната ливада прелитането на изтребителя.

Половин час преди въздушната проява Тръмп сподели пред кореспонденти, че Полша възнамерява да закупи от Съединени американски щати 32 или 35 самолета " F-35 ", уточни ТАСС.

Ройтерс добави, че грохотът от самолета е отекнал мощно в центъра на Вашингтон и е изненадал хората по улиците, което са се пробвали да мярнат машината в небето, което след атентатите от 11 септември 2001 година е затворено за полети.

На конференцията, последвала договарянията сред Дуда и Тръмп, американският президент окачестви като впечатляващ демонстрационния полет. " Той [самолетът] съвсем спря, като пристигна над Белия дом ", сподели Тръмп. Той заяви, че Съединени американски щати и Полша са подписали взаимна декларация за съдействие в областта на защитата, в която се акцентира, че двете страни са стратегически сътрудници, имат общи полезности и цели, а другарството им е " доста мощно и трайно ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Американският министър на енергетиката Рик Пери заяви пред кореспонденти в Белия дом, че с Полша са подписани няколко съглашения, включително за удължение на контракта за доставки на полутечен природен газ.

Вчера Тръмп съобщи, че Съединените щати могат доста скоро да вземат решение за унищожаване на визовия режим за полските жители.

" Макар че още имаме над какво да работим, ние се надяваме доста скоро да поканим Полша в нашата стратегия за безвизови визити /.../ Икономическите връзки сред Съединени американски щати и Полша процъфтяват ", сподели Тръмп. Няколко минути по-късно той посочи, че американските управляващи могат да вземат решение за анулация на визите " в течение на идващите 90 дни ". Тръмп не изключи, че това може да стане по време на възможното му посещаване в Полша през септември.

Тръмп добави, че обмисля да трансферира 2000 американски бойци от Германия в Полша - мярка, за която Варшава упорства като средство за въздържане на възможна съветска експанзия, предадоха Ройтерс и АП.

" Ние приказваме за това ", сподели той пред кореспонденти в Овалния кабинет, след. По думите на Тръмп Съединени американски щати разполагат с над 50 хиляди бойци в Германия, които са там " от доста, доста от дълго време ", тъй че две хиляди от тях може да бъдат пратени в Полша. Той добави, че полската страна ще похарчи доста пари за построяването на казарми за тези бойци и изрази вяра, че Русия " ще се отнася с почитание към Полша ".

Застанал до Дуда в Овалния кабинет, Тръмп посочи че още няма решение по въпроса и добави: " Не сме финализирали нищо ".

Президентът на Съединени американски щати сподели също, че Полша със лични средства ще построи обект за разполагане на хиляда американски военнослужещи в страната. " Полша скоро ще даде бази и инфраструктура за поддръжка на военното наличие на към хиляда американски военнослужещи. Полското държавно управление ще построи тези обекти. Без никакви разноски от страна на Съединени американски щати. Полското държавно управление ще заплати за това ", акцентира американският президент.

" За страдание те са страдали прекомерно постоянно ", сподели Тръмп по адрес на поляците. " Те са в средата на всичко. Когато се случват неприятни неща, като че ли Полша е първата ", означи Доналд Тръмп. Той сподели, че някой ден ще посети Полша, само че датите още не са избрани.

Варшава от месеци упорства пред Вашингтон да ускори военното си наличие на полска територия. Правителството на Полша се надява Съединени американски щати да имат своя непрекъсната база в страната, която да се назовава " Форт Тръмп ".

Президентът на Съединени американски щати акцентира, че " не е угрижен " във връзка изказванията, че демокрацията в Полша е в оттегляне, добави ДПА. " Те [поляците] знаят, че в случай че отстъпват [от демокрацията],
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР