Източник: Ася Демирева На 1. октомври предстои седмото издание на

...
Източник: Ася Демирева На 1. октомври предстои седмото издание на
Коментари Харесай

Кърменето – да се научим да казваме „Не“. Кърменето с Ася Демирева

Източник: Ася Демирева
На 1. октомври следва седмото издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg. Форумът среща водещи български експерти и бъдещи и сегашни родители в едно физическо пространство, с цел да можете да зададете своите въпроси персонално към тях. Друго е "да се черпи вода от първоизточника ", нали?! Форумът този път ще се организира в Пловдив, зала България на Международния панаир. Подготвили сме Ви забавна програмата. Един от лекторите е Ася Демирева, която преди няколко месеца пое уговорката да списва своя авторска поредност в Puls.bg за кърменето. Повече за форума и Ася Демирева можете да научите от уеб страницата на събитието, където можете да извършите своята регистрация за посещаване.

~

~

~

Като човек, който има персонални компликации с отводите, би трябвало да ви споделя, че персоналният ми кърмачески стаж ме научи на... нарцисизъм. „ И мама е човек! “ е фразата, която може да ви стане мантра (от един миг нататък).

Светът на майките е галактичен – бебето е слънцето и те гравитират към него непрекъснато. Когато приказваме за новородени човечета, кърменето обзема повече от половината време, което прекарвате със Слънчицето. И това е доста, доста значимо време. Изграждате непоклатима връзка, успокоявате постоянно тревожното си схващане, че всичко е наред (защото не се отделяте от бебето), научавате се да разпознавате сигналите му и другите типове рев... В идеалния случай нямате проблеми, бебето се успокоява на гърда, храни се добре, спи и последователно стартира да открива света отвън прегръдката на мама. Но светът рядко е съвършен. А от време на време вие имате потребност от 5 минути – с цел да отидете до тоалетна, с цел да хапнете и мааалко повече, с цел да поспите. Да, във всички тези моменти бебето може да е с вас (и да суче), само че има такива, в които е по-добре да кажете „ НЕ “.

Ето кои са обстановките, в които аз в ролята си на съветник (но на първо място на майка) поддържам Некърменето:
Непоносима болежка
Виждала съм дами с доста съществени рани на зърната и тежки инфекции в резултат на твърдоглавие да кърмят непременно. Е, има обстановки, в които е по-добре да започнете да изцеждате на ръка и бебето да получава кърма по различен метод, само че не и от гърда. В множеството случаи това ще трае ден, два или три и след това още веднъж ще се гушкате щастливи. Ако контузията на зърната е в резултат на къса юздичка под езичето на бебето е добре да я коригирате. Разбирам страха, че може да му бъде породена болежка, само че мазохизмът да изтърпите, до момента в който нещата се оправят от единствено себе си, може да ви коства цялото кърмене. Два или пет дни на шише няма да отучат бебето от гърда. Работила съм с мъници, прекарали по месец в кувьоз, които засукват и се кърмят по повече от година напълно сполучливо. Въпрос на непримиримост и предпочитание.

Има ли болежка – има проблем. Общите старания да го разгадаем дават резултат. Да, сигурно бихте могли да получите съвет от съветник да потърпите още малко, само че той ще бъде съпроводен с решения по какъв начин да намалите болката и дискомфорта.

Операции и положения, които изискват характерно лекуване
Може на някои от вас това да се стори необичайно, само че не един път ми се е налагало да увещавам майки, че е по-добре да извърнат внимание на личното си здраве и в следствие да възстановят кърменето, в сравнение с да изчакат оптимално дълго време, преди да подхващат лекуване, с цел да може да кърмят още ден, седмица, месец... Бебетата са съвършени създания. Когато мама не е в близост, те се преценяват със създалата се обстановка. Когато мама се появи, се връщат към кърменето, като че ли в никакъв случай не са били разграничени. Ако ви следва интервенция, която е планувана, може да извършите по този начин, че да имате изцедена кърма за времето, когато няма да сте вкъщи и за интервала, през който ви следва съществено медикаментозно лекуване. По време на престоя в болничното заведение е нужно да цедите в часовете, в които бебето суче, само че всичко зависи от положението ви. Подкрепата на околните и медицинския екип е значима. Досега не съм имала случай, в който на майка да е отказано бебето да бъде носено при нея в часовете за кърмене, когато следоперативното положение и лекарства го разрешават. Ако интервенцията е незабавна, просто няма да имате изцедено авансово мляко, другояче процедурата е същата – говорите с медицинския екип, казвате, че кърмите и питате какъв е редът в съответната болница и поделение. Свързани публикации.. Кърменето и добавката – за какво, какъв брой и по кое време? Кърменето с Ася Демирева 0 Кърменето – време е да разбием митовете. Кърменето с Ася Демирева 1 Докога да кърмя бебето си? Кърменето с Ася Демирева 1

Що се касае до избрани лекарства – не е тук мястото да изброявам тези, които са съвместими с кърменето, само че не са оповестени като такива. Единственото ми предпочитание, пишейки този материал е да даде насочни точки за търсене – на второ мнение, на друго медикаментозно решение и на приемане на обстановката, когато друго лекуване е невероятно. Защото за всяко бебе е най-важно да има здрава майка, която да го обича.

Възпитано бебе
Идва миг, в който всяко бебоче стартира да рови под блузата на мама и да търси това, което желае – гърда. Това е доста занимателно за всички и първоначално – доста толелирано държание. Хубаво, обаче толерансът би трябвало да има граници. И колкото по-рано ги поставите, толкоз по-добре. Достъпът до вашето тяло е хубаво да бъде обезпечаван от вас. Затова, когато дребните ръчички повдигат тениската ви, спуснете я надолу и попитайте: „ Искаш да ти дам мляко? Добре. Ще ти дам. “ По този метод първо въвеждате концепцията бебето да „ помоли “ (и да почака) за мляко. Второ давате самобитно „ име “ на действието или гърдите. Така след към 3-4 месеца няма да ви се наложи да затваряте устата на викащо „ Искам цици! “ дребосъче по улицата. Т.е. получавате два бенефита с едно деяние. За бебе над 10-месечна възраст кърменето към този момент не е въпрос на оцеляване. А да поставите началото на такова другарство ще ви даде свободата да разполагате с тялото си една концепция повече, в сравнение с до този миг.

Разбира се всички други обстановки и положения, които постановат „ Не “ на кърменето са вероятни. И могат да бъдат коментирани и обсъждани с всеки експерт, на който имате доверие.

Успех!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР