Изслушвания на министри - на енергетиката и на вътрешните работи

...
Изслушвания на министри - на енергетиката и на вътрешните работи
Коментари Харесай

Депутатите изслушват министрите на енергетиката и на вътрешните работи

Изслушвания на министри - на енергетиката и на вътрешните работи са единствените точки в дневната стратегия на Народното събрание.

Изслушването на енергийния министър Александър Николов е по искане на ГЕРБ и е обвързвано със забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по контракта за осъществяване.

В началото на декември предходната година от енергийното ведомство оповестиха в Народното събрание, че поради закъснение на осъществяването на газовия план, българската страна упорстват от 1 януари тази година да се начисляват и постановат неустойки на строителя, както планува договорът.

Тогава беше оповестено, че се чака налагането на глобите да сътвори гаранции, че няма да има закъснение на осъществяването на интерконектора сред двете страни, което да обезпечи завършването на работата в период и въвеждането му в употреба на 1 юли тази година.

Александър Николов се чака да даде отговор дали поръчките за начисляване на неустойки към този момент са факт.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде изслушан по постъпили сигнали в Министерство на вътрешните работи, за предоставените инспекции и резултатите от тях, свързани с установяването на нарушавания при разкриването на преносими изборни секции за парламентарните избори на 11 юли и по време на изборите две в едно на 14 ноември.

Искането за чуването на министър Рашков е импортирано от „ Демократична България “.

Заради повишаването на енергоносителите ще има чувания и в границите на взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика . Пред депутатите в тези комисии ще приказват вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и енергийният - Александър Николов. 

Към момента кабинетът е отделил 1,5 милиарда лв. за подкрепяне на бизнеса поради високите цени на тока, само че решението за повишаване на синьото гориво с 30 % провокира безпокойства за финансовото положение на топлофикационните сдружения:

„ Министерство на енергетиката и Министерството на финансите ще приспособяват при потребност квалифицираните ограничения за обезщетения на сдруженията, които оперират на контролиран пазар. По всевъзможен метод систематични опасности за сдружения, които са свързани с топлоснабдяване, в който и да е район в България, ще бъдат избегнати. Това важи за целия отоплителен сезон “, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов във вторник.

Върху цените за битовите консуматори на ток и парно работи мораториум, гласуван от Народното събрание.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР