Изследователите предупреждават, че самотата и социалната изолация се превръщат в

...
Изследователите предупреждават, че самотата и социалната изолация се превръщат в
Коментари Харесай

Самотата убива и трябва да приемем това сериозно

Изследователите предизвестяват, че самотата и обществената изолираност се трансформират в по-голяма опасност за публичното здраве от необятно дискутирания проблем на затлъстяването.

Все повече хора в Съединени американски щати живеят сами, с намаляващи бракове и по-малко деца, а психолозите предизвестяват, че разпространяването на самотата усилва риска от преждевременна гибел.

„ Да бъдеш обвързван с другите обществено се смята за фундаментална човешка потребност – от решаващо значение както за благосъстоянието, по този начин и за оцеляването “, споделя психологът Джулиан Холт-Лунстад от Университета Бригъм Йънг.

През уикенда тя показа резултатите от два огромни мета-анализа за връзката сред самотата и преждевременната смъртност на 125-та годишна спогодба на Американската психическа асоциация.

„ Има съществени доказателства, че обществената изолираност и самотата доста усилват риска от преждевременна смъртност, а размерът на риска надвишава този на доста водещи здравни индикатори “, изясни Холт-Лунстад в изказване.

Тези доказателства са събрани през последните няколко десетилетия. В един мета-анализ от 2010 година Холт-Лунстад и сътрудниците й са прегледали 148 изследвания с общо 308 849 участници.

Извличайки данни за неща като обществени взаимоотношения, здравословно положение, авансово съществуващи условия и аргументи за смъртност, екипът съумява да дефинира количествено разликата сред обществено изолираните хора и тези, които имат по-силни взаимоотношения.

Изводът е, че тези със мощни обществени взаимоотношения са с 50% по-голяма възможност да оцелеят по-дълго от тези, които са изолирани.

„ Степента на този резултат е сравнима с отказването от пушене и надвишава доста добре известни рискови фактори за смъртност (напр. затлъстяване, физическо бездействие) “, пишат в изследването.

В различен мета-преглед, който обгръща 70 изследвания от 1980 до 2014 година, Холт-Лунстад и нейният екип откриват спомагателни данни за това по какъв начин смъртността се въздейства от самотата, обществената изолираност и самотно живеене.

Данните разкриват, че и трите фактора подхождат на нарасналата възможност за смъртност от към 26-32 %. Тези цифри идват от изследвания, обхванали над 3,4 милиона души от цяла Северна Америка, Европа, Азия и Австралия.

„ Заможните народи имат най-високи равнища на човеци, живеещи сами, откогато се събират данните от броене на популацията, а също по този начин евентуално това са най-високите равнища в човешката история, като тези проценти се чака да се усилват “, пишат откривателите.

Повишават се доказателствата за негативните последствия за здравето от самотата и обществената изолираност – изследванията демонстрират нараснал риск от проблеми с психологичното здраве, само че също и сърдечно-съдовите болести.

В Съединени американски щати повече от една четвърт от популацията живее сама и сходни трендове се следят и другаде по света, в това число в Индия и Англия, където самотата е изключително остра измежду възрастните хора.

„ С възходящото застаряване на популацията резултатът върху публичното здраве се чака да се усилва “, споделя Холт-Лунстад.

„ Наистина, доста народи по света сме изправени пред „ зараза от самотност “.  Предизвикателството, пред което сме изправени, е какво можем да създадем по този въпрос. “

Тя предлага да се подхващат дейности за справяне със самотата като опасност за публичното здраве, като се подчертае, че образованието по обществени умения на децата в учебно заведение е обвързвано с прибавяне на обществена съгласуваност като детайл от листата в прегледа при персоналния доктор.

На самостоятелно равнище това значи интензивно концентриране на вниманието ни върху връзките, които имаме, както е обяснено от Мишел Лим от Техническия университет в Суинбърн:

Друг обещаващ метод да се оправим със самотата е да подобрим качеството на нашите взаимоотношения, изключително посредством създаване на фамилиарност с хората към нас. Използването на позитивен психически метод, който се концентрира върху увеличение на позитивните страсти в връзките или увеличение на общественото държание може да насърчи по-дълбоки и по-значими връзки с другите.

Така че не забравяйте да излизате малко повече и по-често да говорите с приятелите си – това е добре за вашето здраве.

Изследването е показано на 125-та годишна спогодба на Американската психическа асоциация и можете да видите повече тук и тук.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР