Изследователи от Университета за технологии и изследвания в Одиша в

...
Изследователи от Университета за технологии и изследвания в Одиша в
Коментари Харесай

Нови соларни панели с ИИ предлагат 88% енергийна ефективност

Изследователи от Университета за технологии и проучвания в Одиша в Индия са създали модел с изкуствен интелект за електрически мотори с непрекъснат ток, които се зареждат от слънчеви панели и не е належащо да се включват в мрежата за зареждане.

В бъдеще такива мотори могат да се употребяват в промишлен мащаб или за уреди вкъщи, даже за електрически коли, заяви IEEE Spectrum.

Електрическите мотори, захранвани със слънчева сила, оферират метод за електрическите устройства да преминат към по-чисти източници на сила и да бъдат самостоятелни от мрежата. Това нормално изисква потреблението на батерия, която може да съхранява непотребната сила, генерирана от фотоволтаичната клетка, и да я употребява за зареждане на мотора, когато няма налична слънчева светлина.

Реалните мотори с непрекъснат ток са записали енергийна успеваемост до 80%. Но със слънчеви панели, усъвършенствани благодарение на ИИ, индийските откриватели съумяха да доближат успеваемост до 88%.

Екипът също съумя да усъвършенства успеваемостта посредством въвеждане на регенеративна спирачна система, която разреши на батерията да се зарежда още веднъж от силата, възобновена от прекъсването.

Получаване на повече от слънчеви кафези

За обещано количество облъчване слънчевите кафези могат да произведат оптимално количество електрическа мощ, наричана точка на оптималната мощ. Заедно със слънчевата светлина, точката на оптималната мощ също варира според от температурата. Следователно слънчевите кафези постоянно доставят доста по-ниска мощ от оптималната мощ.

Един от методите да се промени това е да се понижи съпротивлението на слънчевите кафези, което усилва генерираната мощ. Изследователят Бисмит Моханти и неговият екип построиха модел на MATLAB, където образоваха невронна мрежа, с цел да дефинират съпротивлението на слънчевите кафези, което би довело до оптимални точки на мощ.

Невронната мрежа употребява хиляди измервания на температура и радиация, с цел да доближи до цифрата, която може да достави оптималната мощ.

За страдание не знаем изцяло какви критерии са употребявани за установяване на това число за невронната мрежа.

Електрически коли, които не се нуждаят от контакт

Моханти и неговият екип са създали компютърен модел и идната стъпка ще бъде да го слагат в действителния свят и да създадат физически модел. Подходът проправя пътя за създаване на електрически коли, които въобще не се нуждаят от зареждане.

Компании като Lightyear също започнаха да създават коли със слънчева сила. Подобренията в технологиите могат да оказват помощ за създаването на коли, които не могат да се зареждат със слънчева сила, само че също по този начин дават отговор на стандартите за продуктивност, избрани от електрическите коли през днешния ден.

Точно както революцията при електрическите коли се популяризира в други области, тези захранвани със слънчева сила електрически мотори също ще намерят приложение в други области. У дома те биха могли да зареждат по-прости устройства като хладилници и вентилатори, до момента в който в промишлеността те биха могли да правят и тежка работа, където разчитаме на изкопаеми горива.

Изследователите показаха своите открития на Международната конференция за интелигентни системи за приложения в електротехниката през 2023 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР