Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско установиха, че смартфонът

...
Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско установиха, че смартфонът
Коментари Харесай

Откриха връзка между смартфоните и психичните проблеми

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско откриха, че смарт телефонът може да провокира проблеми с душeвността на неговия собственик.

Причината е по-проста, в сравнение с допускате? Постоянните позвънявания и уведомления, които получаваме, задействат хормоните на напрежението. Организмът ни задейства защитна ракция. Той се активизира в желанието си да се пребори със опасността. Не е инцидентен фактът, че близо 89 % от студентите в Съединени американски щати се оплакват от така наречен фантомно звънене/вибрация, при което реагират към мобилния си уред даже в случаите, когато е изключен. Други 86% от американците твърдят, че непрекъснато ревизират електронната си поща и обществените мрежи. 

Поради обстоятелството, че телефонните уведомления / позвънявания карат мозъка да изпада в непрекъснато положение на стрес и боязън, префронталният кортекс, който дава отговор за когнитивните функционалности, волята, нереалното мислене, метазнанието, престава да действа в цялостния си размер, обяснява ендокринологът Робърт Лустиг от Калифорнийския университет.

По данни на учените, 97,5% от хората са неспособни да извършат по едно и също време няколко задания. Ако човек се е заел с нещо, ще би трябвало да прекрати заниманието си, с цел да отговори на телефонно позвъняване. При комплициране се покачва равнището на стресовия хормон кортизол, а за неутрализирането му мозъкът се нуждае от хормона на насладата допамин.

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР