Изригванията на супервулканите са били толкова мощни, че биха могли

...
Изригванията на супервулканите са били толкова мощни, че биха могли
Коментари Харесай

Само около година подготовка ще имаме при изригване на супервулкан

Изригванията на супервулканите са били толкоз мощни, че биха могли да унищожат цялата планета. При супер изригванията могат да бъдат изхвърлени хиляди кубически километри магма и пепел в продължение единствено на няколко дни. Пепелта във въздуха е в такива количества, че може да блокира слънчевата светлина и топлота за цели десетилетия.

За благополучие сходни изригвания са извънредно редки и се случват през доста дълги интервали от десетки хиляди години. Според изследване на института PLOS ONE, супервулканите не дават доста предварителна информация за идно изригване. За разлика от множеството вулканични изригвания, супервулканите изригват доста по-трудно. Магмата в мантията на Земята се издига до земната кора, само че не може елементарно да я пробие и да избухне на повърхността. Магмата се събира в големи количества и основава напрежение в земната кора, до момента в който най-после земната кора е пробита и последва пагубна детонация.

Подобни катаклизми са се случвали няколко пъти в геологичното минало на Земята. Преди 26500 години супервулкан е изригнал на територията на днешна Нова Зеландия във вулканичната зона Туапо. Преди към 40000 години е избухнал супервулкан в Кампи Флегри, Италия. Известният и през днешния ден парк Йелоустоун в Съединени американски щати е бил територия на три супер изригвания през последните 1 милион години.

Възможно ли е такова пагубно изригване на супервулкан да се случи още веднъж и какви са признаците за нещо сходно? Преди да се случи изригването на супер вулкан има заключителен стадий, при който настава по този начин наречената декомпресия, която се характеризира с освобождението на балони с газ на мястото на което ще последва изригването.

Учени се заеха с анализирането на кварцовите кристали на място, където преди 760000 години е изригнал супервулкан, в днешна Калифорния, където е основал долината Калдера ( Long Valley Caldera).

Кварцов пясък покрива повърхността на долината Калдера. Чрез разбор на концентрацията на исполин в кристалите, откривателите могат да дефинират с каква скорост се е надигала магмата преди да изригне. Като измерят размера и темповете на издигане на концентричните формирания в кората на Земята, учените могат да дефинират времето до изригването откакто стадият на декомпресия и обособяване на газове е почнал. Според откритието на откривателите, това време не е доста. Около 70% от растежа на тези пръстени се е случил единствено за към една година. С други думи сред декомпресията и супер изригването е имало единствено към 10 до 12 месеца, време за което ще могат да се видят резултатите от раздуващата се магма, преди тя да раздра земната кора и да излезе на повърхността.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР