Всички сме свикнали да виждаме разноцветна дъга, която включва червено,

...
Всички сме свикнали да виждаме разноцветна дъга, която включва червено,
Коментари Харесай

Защо тази дъга е червена?

Всички сме привикнали да виждаме разноцветна дъга, която включва алено, жълто, зелено, синьо, виолетово – целия набор.

Но на фотографията на Ян Койман високата дъга над град Клотинге в Нидерландия е алена. Както оповестява Spaceweather.com, фотографията е направена на 18 февруари. По думите на Койман той в никакъв случай не е виждал алена дъга – тя се появила няколко минути след изгрева.

Защо тази дъга е алена? Работата е там, че всички останали цветове в нея са били разсеяни от молекулите въздух и частиците прахуляк в предната част на разположеното ниско Слънце.

Още един забавен факт, маркиран на фотографията – в този ден нямало дъжд. Експертът по атмосферни оптични феномени Лес Коули обаче счита, че е имало капки дъжд само че в далечината – дъждът може да е бил на хоризонта или това е било вирга.

Вирга (лат. Virga – „ клонка “) се назовава дъжд, който се изпарява, без да доближи земята – той може да се следи във тип на забележима линия дъжд, който излиза отдолу под облаците. Изпарението нормално протича заради нагряване, провокирано от свиването на въздуха, защото налягането се усилва покрай повърхността на земята. Това събитие е необятно публикувано в пустините и умерените ширини. В Северна Америка нормално се следи в западните Съединени щати и канадските прерии.

Необичайните червени дъги също са много публикувано събитие – нормално те се появяват при изгрев или залез на Слънцето.

„ Никога не съм виждал такава дъга преди “, споделя Ян Койман, запечатал необикновеното събитие.

Червена дъга е запечатана неотдавна и в Таскалуса, щата Алабама, Съединени американски щати, на 15 февруари.

@ ksbryant

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР