Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с

...
Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с
Коментари Харесай

Скандалът се разраства: Израел ще отказва визи на представители на ООН

Израелският външен министър Ели Коен анулира своя планувана среща с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, откакто двамата влязоха в вербален конфликт по време на спор в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи ДПА.

" Вече отказахме виза на зам.-генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс ", добави Ердан и означи, че е " пристигнало време да се даде урок на представителите на Организация на обединените нации ".

" Няма да се срещам с генералния секретар на Организация на обединените нации. След 7 октомври няма място за уравновесен метод. " Хамас " би трябвало да бъде заличен от лицето на Земята ", съобщи израелският външен министър в обществените медии по-рано.

Говорител на външното министерство в Йерусалим удостовери, че срещата е анулирана.

Това е разследване на острите рецензии на Гутериш против офанзивите на Израел по линията Газа, осъществени в отговор на нападението на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " против еврейската страна от 7 октомври.

Генералният секретар на Организация на обединените нации сподели, че при офанзивите против линията Газа са позволени " явни нарушавания на интернационалното филантропично право " и ги дефинира като " групово наказване " за палестинците.

 

В своя тирада генералният секретар на Организация на обединените нации сподели още, че е " значимо да се признае също, че нападенията на " Хамас " не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация ".

 

" Дълбоко съм угрижен за явните нарушавания на интернационалното филантропично право, които следим в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен спор не стои над интернационалното филантропично право ", акцентира Гутериш, без да загатва Израел.

" За да се облекчи голямото страдалчество, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен метод и да се улесни освобождението на заложниците, дублирам апела си за неотложно филантропично преустановяване на огъня ", съобщи той пред министри и дипломати от десетки страни, събрали се в централата на Организация на обединените нации.

От събота насам интернационалната помощ идва на части през Египет, само че съгласно Организация на обединените нации тя е извънредно незадоволителна за тази дребна и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нахлуване на Хамас на 7 октомври.

" Това е капка в океана на потребностите ", предизвести Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност.

" Нещо повече, запасите от гориво на Организация на обединените нации в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново злополучие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, лечебните заведения нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва ".

" Дори в този миг на тежка и непосредствена заплаха, не би трябвало да забравяме единствената реалистична основа за дълготраен мир и непоклатимост: решение с две страни ", добави генералният секретар.

При нападението си, почнало на 7 октомври, бойци от придвижването " Хамас ", което ръководи линията Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха към 220 заложници, напомня ДПА. Според управляващите в Газа там починалите са са минимум 5791 души, в това число 2360 деца.

Последва остра реакция на думите на Гутериш от страна на израелския външен министър.

" Господин общоприет секретар, на кой свят живеете? ", попита в отговор Ели Коен.

" Без подозрение не е нашият ", добави той, показвайки фотоси от нападенията на " Хамас " против цивилни жители.

Израелският представител в Организация на обединените нации Гилад Ердан от своя страна осъди в " Х " " шокиращата тирада " на Гутериш, който упрекна, че демонстрира " хрисимост пред лицето на тероризма и убийствата ", осъществявани от ислямистката организация " Хамас ".

 

При нападението си, почнало на 7 октомври, бойци от придвижването " Хамас ", което ръководи линията Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха към 220 заложници, напомня ДПА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР