Шведският министър-председател Улф Кристершон заяви, че е готов да допусне

...
Шведският министър-председател Улф Кристершон заяви, че е готов да допусне
Коментари Харесай

Улф Кристершон: Швеция е готова да приеме ядрени оръжия при война

Шведският министър-председател Улф Кристершон съобщи, че е подготвен да допусне разполагането на нуклеарни оръжия на шведска територия по време на война.

Голям брой критици приканват новата страна членка на НАТО да забрани разполагането им, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР.

Парламентът на Швеция би трябвало да гласоподава през юни Споразумение за съдействие в региона на защитата (DCA) със Съединените щати, което ще даде на Съединени американски щати достъп до военни бази в Швеция и ще разреши съхраняването на военно съоръжение и оръжия в скандинавската страна.

Швеция изостави двувековният си боен неутралитет, с цел да се причисли към НАТО през март тази година.

През последните седмици Шведската асоциация за мир и арбитраж, наред с други, насочи апели към държавното управление да запише документално в съглашението DCA, че Швеция няма да допусне нуклеарни оръжия на своя територия.

Правителството неведнъж е упорствало, че не е належащо да се разписва възбрана, базирайки се на " необятния консенсус по отношение на нуклеарните оръжия " в Швеция, както и на парламентарно решение, което не разрешава нуклеарните оръжия в Швеция в спокойно време.

Кристершон съобщи, че във военно време обстановката е друга.

" В обстановка на война въпросът е напълно друг. Това би зависело напълно от това какво ще се случи. При безусловно най-лошия сюжет демократичните страни в нашата част на света в последна сметка би трябвало да могат да се защитят от страни, които биха могли да ни заплашат с нуклеарно оръжие ", сподели той пред публичното шведско радио.

Премиерът настоя, че всяко сходно решение за разполагане на нуклеарни оръжия в Швеция ще бъде взето от Швеция, а не от Съединените щати.

" Швеция взема решение на шведска територия. Но цялата цел на нашето участие в НАТО и на нашата защита е да подсигурява, че такава обстановка няма да възникне. Ако Украйна беше член на НАТО, тя нямаше да бъде нападната от Русия ", акцентира Кристершон.

Шведската социалдемократическа партия, която беше на власт, когато Швеция подаде молбата си за участие в НАТО през май 2022 година, съобщи тогава, че ще работи за изложение на " едностранни запаси против разполагането на нуклеарни оръжия и непрекъснати бази на шведска територия ".

Северните съседи Дания и Норвегия, които към този момент са членове на НАТО, са отказали да разрешат на непознати страни да открият непрекъснати военни бази или нуклеарни оръжия на тяхна територия в спокойно време.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР