Израелските военни заявиха, че са открили и унищожили стратегически тунел

...
Израелските военни заявиха, че са открили и унищожили стратегически тунел
Коментари Харесай

Израел унищожи още тунели на „Хамас“ в ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са разкрили и унищожили стратегически тунел на „ Хамас “ в линията Газа, който се е простирал на няколкостотин метра, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той е минавал на дълбочина от 9 метра под Уади Газа, поречието на реката, която разделя северната и южната част на Газа. Бойци от палестинската войнствена формация „ Хамас “ са употребявали тунела, с цел да се придвижват неусетно през крайбрежната линия, се споделя още в изказването.

Израелските бойци към този момент бяха заели позиции по продължение на Уади Газа преди седмици, с цел да попречат на бойците на Хамас да се придвижват по суша сред двете елементи на територията.

Стотици километри тунели. Прашно, мрачно и мизерно. Метри над тях се изсипват ракетите на израелската войска

Обширният лабиринт от тунели, построен от Хамас - прочут в разговорната тирада като „ метрото на Газа “ - съставлява голямо предизвикателство за израелските въоръжени сили, показва ДПА.

След терористичната офанзива на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври, при която починаха 1200 души, израелските военни се пробват да унищожат групировката и нейната инфраструктура. Израел пресмята, че тунелите се простират на стотици километри през дребната и гъсто обитаема линия Газа.

Смята се, че множеството от над 100-те заложници, които „ Хамас “ към момента държи, се намират в тунелите. Смята се също, че ръководителят на „ Хамас “ в Газа Яхия Синуар и неговите висши командири се крият в тунелите южно от Уади Газа в региона на Хан Юнис.

Открити в тунелите хранилища демонстрират, че групировката се приготвя за нескончаем престой там

Междувременно Саудитска Арабия разгласи, че е подготвена да признае Израел, само че при едно изискване – в случай че има решение на палестинския въпрос. Това стана ясно от изказване на външният министър на кралството по време на Световния стопански конгрес в Давос.

Рияд може да вземе историческото решение при постигането на съглашение, което включва основаването на палестинска страна, сподели министърът. По думите му обезпечаването на районен мир посредством основаването на страна е „ нещо, върху което Саудитска Арабия “ работи взаимно с американската администрация “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР