Израел се опитва да попречи на Международния наказателен съд (МНС)

...
Израел се опитва да попречи на Международния наказателен съд (МНС)
Коментари Харесай

Ще бъде ли издадена заповед за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд?

И зраел се пробва да попречи на Международния углавен съд (МНС) да издаде заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, на неговия министър на защитата Йоав Галант и на висши военни , оповестиха от МНС.   

МНС - който може да упреква лица във военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид - проверява нападенията на “Хамас ” от 7 октомври и последвалата ги военна офанзива на Израел против ръководената от “Хамас ” линия Газа.  

" Ню Йорк Таймс "  съобщи, че петима израелски и задгранични чиновници считат, че Международният углавен съд приготвя заповеди за задържане, които включват и водачи от “Хамас ”. Междувременно неназован чиновник от Израел е декларирал пред NBC, че страната употребява дипломатически канали, с цел да предотврати издаването на заповедите.  

Един от специалистите обаче е коментирал пред Newsweek, че заповеди няма да бъдат издадени, в случай че казусът не е " непробиваем ".  

Will Netanyahu be arrested by ICC? What we know
— Newsweek (@Newsweek)
Когато бе помолен за коментар, МНС е коментирал, че " организира без значение следствие във връзка със обстановката в Палестина ", само че е добавил, че " не дава мнения по отношение на настоящи следствия, нито пък дава отговор на спекулации в медийни отчети ".  

" Съответно на този стадий не можем да създадем спомагателен коментар ", се добавя в изказването, визирайки предходните мнения на прокурора Карим Хан през февруари, че " интензивно проверява всички хипотетични закононарушения " и " тези, които са в нарушаване на закона, ще бъдат подведени под отговорност ".  

Израелският външен министър Израел Кац съобщи в неделя, че чака МНС да се въздържи от издаване на заповеди за арест против висши израелски чиновници в региона на политиката и сигурността и че " няма да преклоним глава или да бъдем възпрепятствани ".   

Междувременно в петък Нетаняху направи изказване, в което съобщи, че до момента в който е водач, Израел " в никакъв случай няма да одобри какъвто и да е опит на МНС да подкопае присъщото му право на самозащита ".  

Той съобщи, че МНС " няма да повлияе на дейностите на Израел " и " ще сътвори рисков казус, който заплашва бойците и чиновниците на всички демокрации, борещи се с дивия тероризъм и безсмислената експанзия ".   

През 2021 година МНС стартира следствие на възможни военни закононарушения, осъществени както от Израел, по този начин и от палестински бойци, датиращи от войната сред Израел и “Хамас ” през 2014 г.  

Слуховете за идни заповеди за арест са настрана от делото за геноцид, заведено против Израел в Международния съд (МС), който също се намира в Хага. Министерски съвет се занимава със разногласия сред страни, до момента в който МНС е съд, който се занимава с наказателната отговорност за военни закононарушения. 

Арнеса Булюшмич-Кустура, откривател и учител по въпросите на геноцида, която понастоящем работи по делото в МНС, разяснява, че не има вяра на слуховете, че МНС и Министерски съвет са на прага на обвиняване против Нетаняху и други лица по обвинявания в геноцид и закононарушения против човечеството.  

" Не мисля, че Международният углавен съд ще повдигне обвиняване против Нетаняху и сходните му, в случай че не разполагат с неопровержими доказателства. Мога да кажа, че следователите и по-голямата част от МНС одобряват случая необикновено съществено и доста от тях схващат дипломатическата неустановеност, обвързвана с него ", сподели тя.  

“Каквото и решение да вземе МНС, то евентуално ще повлияе и на решенията на Международния съд. Ако МНС упрекна Нетаняху в геноцид, доста евентуално е Министерски съвет да излезе с декларация, че Израел е отговорен за геноцида в Газа ", споделя Булюшмич-Кустура.  

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР