Изправени сме пред много тежки предизвикателства, провокирани от 5 –

...
Изправени сме пред много тежки предизвикателства, провокирани от 5 –
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов, ГЕРБ-СДС: Категорично сме против паро-газова централа да замести въглищните мощности в комплекс „Марица изток“

Изправени сме пред доста тежки провокации, предизвикани от 5 – 6-месечно безучастие и липса на съгласуваност сред обособените представители на изпълнителната власт. Това съобщи Лъчезар Борисов, претендент за депутат от Коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в Старозагорски изборен регион и министър на стопанската система в последното постоянно държавно управление. Той акцентира, че отрицателни трендове се следят при всички краткосрочни стопански знаци. Бизнесът е най-силно заплашен сега от инфлационните процеси. Цените на производител в индустрията за пет месеца са нарастнали повече в сравнение с за последните четири години. Особено осезаемо това е в бранш „ Производство и систематизиране на електрическа и топлоенергия “, където растежът на показателя е 41,6 процентни пункта единствено за пет месеца, по данни на Националния статистически институт. Аналогична е обстановката и при другите енергийни артикули, а също и при добива на дървен материал. Цените на производител нарастват с 20% на годишна база.„ Тези инфлационни процеси през идващите месеци ще се пренесат и върху потребителските артикули, което значи, че всеки човек ще бъде доста съществено обиден. Такъв растеж на цените не имало през последните 10 години, а навлизането в систематична рецесия ще се следи за първи път от 1996 година насам “ – безапелационен е специалистът по макроикономика. От май 2021 година бизнесклиматът и потокът на директни задгранични вложения също се утежняват, което е оценка на българските и на задграничните бизнесмени за протичащото се в България. Спадът при потока на директните задгранични вложения е с 60%, по отношение на същия интервал на миналата година.
свързани новини42185на 22.10.2021
„ Всичко това е вследствие на редовно несправяне с ръководството на всички рецесии, в които е изпаднала страната. Боледува обществото и проблемите са големи във всички сфери на живота. Необходими са светкавични и координирани ограничения за стимулиране на бизнеса и такива бяха създадени по време на ръководството на ГЕРБ, само че бяха неглижирани от двете служебни държавни управления. При 20% имунизирано население, през днешния ден действително доста браншове са затворени или блокирани, а не получават никаква поддръжка от страната “ – разяснява Лъчезар Борисов.

Той посочи, че от месеци Българската банка за развиване към този момент не отпуска заеми и това е огромен проблем. Също по този начин в плануваните ограничения за компенсиране на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия има противозаконен детайл, тъй като се нарушава конкуренцията, защото надвзетите пари ще бъдат за сметка единствено на АЕЦ „ Козлодуй “.
свързани новини21325на 21.10.2021
„ Политическа партия ГЕРБ има подготвени модели за трайно справяне с проблемите. Заедно с работодателските организации и синдикатите постигнахме единодушие за метода на компенсиране на бизнеса и за прекъсване на възходящата инфлация, разследване на поскъпналата електрическа енергия “ – сподели претендентът за депутат от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Предвижда се дълготрайно компонентата - „ Задължение към обществото “, включена в сметките за ток, да има негативна стойност. „ Това значи надвзетото от бизнеса да се връща назад. Същото може да се приложи и за битовите консуматори на електрическа енергия, когато няма да бъдат на контролирания пазар “ – разясни Лъчезар Борисов. Спешни ограничения би трябвало да се приложат и при секторите, наранени от здравната рецесия. Затова ГЕРБ предлага да се зачита за зелен документ, в границите на България, резултатът от проучване, което сочи висок титър на антитела, както е в Австрия.

Бившият министър на стопанската система съобщи, че измежду главните цели на ГЕРБ е запазването на производството на електрическа енергия от въглища в минно-енергийния комплекс „ Марица изток “. „ Категорично сме срещу паро-газова централа да замести въглищните мощности след 2026 година, тъй като това ще ликвидира централите и въгледобивното сдружение „ Мини Марица-изток “ – съобщи Лъчезар Борисов.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР