Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското

...
Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското
Коментари Харесай

Хилядно множество на поклонението пред Кралицата на комедията - Стоянка Мутафова


Изпращаме една огромна ера в българския спектакъл и в българското кино, – витална, цялостна с живот, пъклен умна, динозавър на нашето време, тя остана една от дребното стожери на българска просвета и спектакъл, невероятна жена, необикновен човек. Така обрисуваха Стоянка Мутафова част от хората, които пристигнаха през днешния ден, с цел да се сбогуват с нея на поклонението пред паметта й в столичния Сатиричен спектакъл, съобщи БГНЕС.

По решение на щерка й Мария Грубешлиева-Муки ковчегът с актрисата остана затворен след дългото боледуване и лекуване, на което бе подложена.

Аплодираната от генерации българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно злополучие, както постоянно я назоваха, умря на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и дълготрайно боледуване. На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната интензивно играеща на сцената актриса.

„ Изпращаме една огромна ера в българския спектакъл и в българското кино, тъй като Стоянка Мутафова не беше единствено ера в българския спектакъл, а в международния спектакъл и това би трябвало да се знае от всички ”, сподели Христо Мутафчиев.

„ Стояна е, мисля, последния благородник от нашата тъжна сцена. Изключителен човек, такава порода хора няма към този момент и не знам дали ще се родят. Тя беше страхотна освен поради силата, която носеше, освен поради духа, който имаше – 97 години представете си единствено и до последния миг на сцената, само че и поради тази изключителна просветеност, поради тази нейна изключителна осведоменост, която тя в никакъв случай не натрапи, в никакъв случай не постави пред същинския си гений да подарява наслада и усмивка ”, сподели артистът Владо Пенев. Той уточни, че когато си толкоз образован, колкото беше Стояна, има риск да станеш скучен, само че тя в никакъв случай не стана досадна. „ Напротив беше витална, цялостна с живот, и аз желая да я помня такава – витална, цялостна с живот, пъклен умна, динозавър на нашето време и настина сме големи късметлии, всички ние, които сме живели по времето на Стояна Мутафова ”, уточни артистът.

„ Стоянка ще остане за идните генерации и като артист, който категорично обичаше сцената, и неслучайно, че хората я обичат до ден сегашен и ще я обичат още години наред – има за какво. Тази сила не всеки има ”, сподели артистът Васил Найденов.

„ Стояна беше едно страшилище, събрало в себе си разсъдък, образование, можене в театъра, доста неща. Тя беше една доста умна жена ”, сподели артистът Славчо Пеев.

„ Имах достойнството и привилегията да я познавам в последните години, разговаряли сме – в това число на напълно житейски тематики, и в това време имах в действителност огромната привилегия да бъда на последното й закононарушение, както се оказа на Г-жа Стихийно злополучие, където още веднъж се видяхме и поговорихме. Невероятна жена, необикновен човек, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актьорът Любо Нейков акцентира, че Мутафова ще остане един от дребното стожери на българските просвета и спектакъл.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР