Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от

...
Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) отстрани Русия от
Коментари Харесай

Русия е отстранена от Международния олимпийски комитет заради нарушения, свързани с инвазията

Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) в профил Русия от редиците си за неопределен срок. Решението е взето по отношение на продължаващата ѝ експанзия в Украйна и по-конкретно нарушение на Олимпийската харта посредством основаването на спортни препоръки в четири района в Източна Украйна.

Преди седмица Руският олимписйки комитет (РОК) призна организации от четири анексирани украински територии за свои районни. МОК обаче изрично съобщи, че тези дейности са в нарушаване на разпоредбите за олимпийските състрзание, защото нарушават териториалната целокупност на Националния олимпийски комитет на Украйна ".

Отстраняването значи, че РОК " към този момент няма право да действа като народен олимпийски комитет " и " не може да получава никакво финансиране от олимпийското придвижване ". Спортната организация ще вземе в допълнение решение дали съветските спортисти ще могат да се състезават под безпристрастен байрак на идната Олимпиада в Париж през 2024 година Това обаче ще стане в " подобаващия миг ".

В отговор Москва недоволства против решението и го дефинира като " контрапродуктивно с явни политически претекстове ".

Отстраняването не визира неотложно руснаците, които се завръщат, с цел да се състезават в интернационалните спортни събития под безпристрастен байрак. То обаче подсказва за възходящото неодобрение на МОК и неговия президент Томас Бах.

През последните години Русия беше неразрешена от голям брой интернационалните спортни организации поради допинг нарушавания и поради геополитическата ѝ експанзия. От ноември 2015 година тя няма право да се състезава като страна в леката атлетика, откакто беше оголен допинг скандал с държавно финансиран.

След началото на нашествието в Украйна МОК в началото не глоби страната, само че беше под непрекъснат напън да направи това. Редица западни страни упорстват и за цялостна възбрана на съветските и беларуските спортисти от надпреварите на Олимпийски игри - даже и това да се случва под безпристрастен байрак. Украйна даже заплаши, че ще бойкотира Игрите в Париж следващата година, в случай че не бъде въведена цялостна възбрана за това.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР