Изпълнителната агенция по лекарствата извърши изключително задълбочени проверки, чиято цел

...
Изпълнителната агенция по лекарствата извърши изключително задълбочени проверки, чиято цел
Коментари Харесай

Към момента недостигът на лекарства в аптеките е преодолян

Изпълнителната организация по медикаментите извърши извънредно задълбочени инспекции, чиято цел е да се подсигурява спокойствието в България във връзка с съществуването на задоволително количество от всички лекарства. Имаме уверението, че от идната седмица могат да се чакат регулярни доставки на лекарствени артикули. Това сподели пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и консултант на министъра на опазването на здравето.

По думите му има едно малко изключение, поради индустриални проблеми с съответен артикул, касаещ лекуването на диабет вид 2.

Пациентите би трябвало да знаят, че би трябвало да слушат персоналния си доктор по отношение на назначената си терапия и да не изискват от магистър-фармацевтите антибиотици, без да имат рецепта, акцентира Шарков.

„ Има повишени равнища на определяне на Пулмикорт и Вентолин. Конкретно за Пулмикорт се удостовери, че продуктът е свръхпотребяван и надлежно не е бил очакван в предварителните поръчки. Със затихването на епидемията се чака и понижаване на използването на сходен вид артикули “, сподели той.

Относно видимостта на наличностите на медикаменти за фармацевтите, които ги поръчват от търговците на едро, Аркади Шарков посочи, че е комерсиална загадка какво е съществуването на съответен артикул в техните хранилища.

„ Пациентите могат да бъдат спокойни. Елиминирани са някои от най-фрапантните неналичия на пазара от края на декември “, твърди Димитрия Стайкова, ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив.

„ Имаше краткотрайна липса и на комбинираните проби за Коронавирус и грип, която е преодоляна. Все още се вижда прочут дефицит на детските антибиотични сиропчета, само че някаква част от тях се появяват и лекарите имат избор какво да изпишат. В аптеките доста прецизно се изискват предписания за лекуване с антибиотици и противовирусни характерни препарати, по тази причина пациентите би трябвало да се обръщат към доктор. В аптеките сътрудниците са доста потребни, когато положението може да бъде преодоляно с лекарства, които са без лекарско предопределение “, сподели Димитрия Стайкова.

Председателят на Регионалната фармацевтична гилдия в Добрич Мирослава Люцканова акцентира, че доста от медикаментите към този момент са се появили, въпреки и в лимитирани и незадоволителни количества. „ За първи път от 8 месеца получихме производни на хепарините. Все още липсват инжекционни форми за лекуване на диабет. Суспензиите за бебета се появиха, още веднъж в лимитирани количества. Преди беше невероятно да се намерят, само че в този момент към този момент се случва “, сподели тя.

Според нея сега в аптеките могат да се намерят нужните антибиотици и други медикаменти, свързани с лекуване на грип и остри респираторни болести.

От 3 години съществува електронна система за следене на наличностите на медикаменти, които са в лимитирани количества – СЕСПА, напомни Люцканова. „ Защо тя не работи, не мога да кажа. Хората считат, че ние ги крием тези медикаменти. Просто тези количества не влизат в аптеката. Изпращаме всеки ден питане към складовете на едро. Отговорът е – не, няма го, чакаме доставка. Кога – никой не може да каже “, разяснява тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР