Изострянето на ситуацията около Косово отекна силно в руското общество.

...
Изострянето на ситуацията около Косово отекна силно в руското общество.
Коментари Харесай

Косово отвори очите на Русия за Запада

Изострянето на обстановката към Косово отекна мощно в съветското общество. За известно време даже украинската тематика избледня на назад във времето. „ Косово е Сърбия “, плъзна из обществените мрежи. Изобщо и през днешния ден, както доста пъти до момента, сме сърби. Но за какво ориста на Косово е толкоз значима за Русия?

Руснаци и сърби са солидарни между тях в спора в Косово, само че има явни и естествени разлики във възприемането на Косово от тези два народа. За сърбите това е част от вековната им история, изконна и славна земя, която за десетилетия е селена от чужденци и по-късно откъсната благодарение на американците, в несъгласие с интернационалното право.

Косово е мъчителна точка в съветската история от март 1999 година, когато НАТО бомбардира Югославия. За гражданското съзнание това беше леден душ: огромната война още веднъж се върна в Европа. Когато споделяме: „ Косово е Сърбия “, ние освен поддържаме сръбския народ, само че имаме поради и нещо свое.

Това „ свое “ е на първо място урок, който Русия тогава научи и чиято стойност през днешния ден е голяма. Поуката, която в последна сметка стана решаваща за нашия исторически избор и в този смисъл всички ние, днешните последователи на суверенитета на страната, „ произлизаме от Косово “.

По това време мнозина у нас си отвориха очите. Хората започнаха да схващат по какъв начин в действителност работи светът, какъв брой елементарно се отхвърлят правдоподобните правила на демокрацията и човешките права, какъв брой значима е грубата военна мощ и какъв брой е значимо да можем да ѝ се противопоставим. Докато Сърбия в действителност губеше Косово, Русия си връщаше себе си, проектирайки сръбската обстановка върху себе си. Дойде осъзнаването на едно просто нещо: в миналото можем да бъдем смазани по същия метод, в случай че не са нуклеарните оръжия, които по знамение оцеляха след десетилетието на разпределяне, разпространяване и продажба на всевъзможни атрибути на велика мощ

Не знам дали американците са в положение да свържат тези две неща – тяхната експанзия от 1999 година и сегашните дейности на Русия, в това число специфичната военна интервенция и икономическа борба сред Русия и Запада, и да работят за образуването на различни съюзи на интернационалната сцена. Ако бяха способни на това, може би трябваше да признаят, че тогавашната им победа е пирова.

Да, една дребна и слаба страна, към този момент разрушена по това време, беше предвидимо победена от „ коалиция “, т.е. тайфа от десетина страни, водени от международен хегемон. Да, беше допустимо най-сетне да разбият Югославия, да изтрият самото ѝ име от картата на света и да раздерат Сърбия, унижавайки омразния славянски православен народ.

Но грешката на Съединени американски щати беше, че те демонстрираха тази ненавист, а ние я видяхме и разбрахме вярно, тъй като те мразеха сърбите, тъй като сърбите са като нас. Съответно това беше единствено част от огромната ненавист на Запада към Русия. Нещо повече, на образеца на косовските гангстери, наркодилъри и търговци на човешки органи, в името на чийто успех самолетите на НАТО бомбардираха Белград, най-проницателните руснаци схванаха, че няма такова зло в света, което Западът да не поддържа в битката против нашата цивилизация. Впоследствие това се случи в Украйна.

Ако американците не бяха поискали тогава Косово, от което в действителност нямаха потребност, тогава бдителността на Русия можеше да бъде приспивана за още 10 или двадесет години, до точката, от която няма връщане - точката, след която всяка воля за опозиция щеше да бъде пречупена. Но това, което се случи, се случи и ориста на Косово в продължение на доста години стана главното събитие, посредством което Русия тълкуваше интернационалното право.

„ Прецедентът в Косово е ужасяващ. Той в действителност проваля цялата система на интернационалните връзки, която се е развивала даже не в продължение на десетилетия, а в продължение на епохи “, сподели Владимир Путин на 22 февруари, само че не през 2022 година, а през 2008 година Москва се базира на този казус както през август 2008 година, защитавайки Южна Осетия, по този начин и през март 2014 година, подкрепяйки избора на народа на Крим. И през днешния ден коректността на Русия значително се основава и на косовския казус, макар всички опити на съперниците да покажат, че „ това е напълно различен въпрос “. Двойните стандарти, от които се управляват Съединени американски щати, се оказаха доста по-лесни за обявление, в сравнение с за използване на процедура.

И през днешния ден би трябвало да сме признателни на сърбите за тяхната всеотдайност.

На кардинално равнище Сърбия в никакъв случай няма да се откаже от Косово и ние в никакъв случай няма да се откажем от поддръжката на сърбите. Всички обаче прелестно схващат, че в реалност Косово ще си получат още веднъж Косово по-трудно, в сравнение с Армения да върне планината Арарат, която има същото свещено значение за арменците. Днес Сърбия не е по-силна във военно отношение от Югославия през 1999 година Днес Сърбия е заобиколена от всички страни от страни-членки на НАТО. А войските на НАТО към този момент са ситуирани непосредствено на територията на Косово. Всъщност през днешния ден Сърбия е изправена пред доста по-скромна задача - да отбрани правата на сръбското малцинство на територията на Косово, само че и това би било мъчно изпълнимо, в случай че се стигне до въоръжени конфликти

Русия желае да помогне. Но какви са сегашните ѝ благоприятни условия? Преди 23 години съветското общество скърби за безсилието си, което единствено частично беше обезщетено от офанзивата против Прищина. Днес страната ни е доста по-силна, само че очевидно няма да влизаме в директен конфликт с НАТО за Косово. В последна сметка, с изключение на косовската контузия, имаме и друга историческа контузия, тази от Сараево. Навремето съветската страна към този момент влезе в пагубна за себе си война поради братята сърби, повторно не можем да си го позволим.

Въпреки това Русия към момента държи ключа към решаването на косовския проблем. Факт е, че от момента, в който Русия стартира Специалната военна интервенция, косовският спор не може да се смята за нещо настрана и изолирано. Всички несъгласия в Европа, и освен в Европа, през днешния ден са преплетени в един стегнат възел. Всъщност изострянето на този спор беше въодушевено от американците тъкмо в този момент с две цели. Първо - Русия да се нарани за следващ път и да се отклонят нейните запаси от украинската посока. Второ, в случай че е допустимо, са се докара Сърбия до приемането на антируските наказания. Президентът Вучич е в сложна обстановка: очевидно антируски дейности могат да му костват политическата кариера, само че има огромно прелъщение да се замени частичното несътрудничество с Русия против отчасти състрадание към сръбското население на Косово. Очевидно точно поради този пазарлък вашингтонските марионетки в Прищина са се съгласили да отсрочат с месец военната интервенция против косовските сърби. Но колкото по-бързо и по-успешно върви съветската специфична интервенция, толкоз повече ще има шансове за изцяло съглашение със Запада, което да регистрира и ползите на сръбския народ.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР