Изобилието от налични продукти кара съвременния човек редовно да преяжда.

...
Изобилието от налични продукти кара съвременния човек редовно да преяжда.
Коментари Харесай

Какви са ползите от един ден гладуване всяка седмица

Изобилието от налични артикули кара актуалния човек постоянно да преяжда. Храната от жизненоважна нужда се трансформира в развлечение и метод на облекчение на нервността. Яденето на непотребна храна води до наддаване на тегло и способства за развиването на болести на стомаха и черният дроб.

Еднодневното недояждане е значима част от здравословната диета. Краткосрочният апетит почиства червата от непотребните отлагания и спомага за по-бързото намаляване.

Плюсове и минуси от еднодневното недояждане

За здравия човек еднодневното недояждане не е рисково. Това леко пречистване употребява скритите запаси на тялото и способства за неговото излекуване.

Плюсове на еднодневното гладуване

 Еднодневното недояждане подмладява

- Пречиства тялото. Черният дроб и кожата са виновни за отстраняването на токсините от тялото. Ако човек яде доста постоянно нездравословна храна, отделителната система не може да се оправи с натоварването и някои от токсините остават вътре в него, провокирайки развиването на болести. Когато гладувате, тялото не се нуждае от консумиране на запаси за асимилиране на храна и изцяло се концентрира върху прочистване;

- Подмладяване. При недояждане всички процеси в организма се форсират. Поради това клетките се актуализират по-бързо и има отчасти подмладяване на вътрешните органи.

Минуси на еднодневното гладуване

- Възможно е обостряне на болести на храносмилателната система. С гастрит или язва на стомаха можете да гладувате единствено под наблюдението на доктор. През останалото време се придържайте към лечебна диета;

- Психологическа тежест. За някои хора даже няколко часа без храна е мъчно тестване. За тях гладуването ще бъде изтезание, а не потребна процедура.

Като се имат в поради всички опасности, хората с хронични болести в интервал на обостряне, деца, бременни и кърмещи дами, а също и хора, които постоянно одобряват медикаменти, би трябвало да се откажат от гладуването. На дамите в детеродна възраст не се предлага да прибягват до недояждане по време на менструация. През този интервал тялото отслабва и се нуждае от сила, получена от храната. Хора с анорексия би трябвало да бъдат извънредно деликатни. Умишленият отвод от храна може да утежни обстановката и да предизвика обостряне на болестта.

 Еднодневното недояждане не е за хора с хранителни разстройства

Гладуването не е сурогат на диетата, благодарение на краткотраен отвод от храна можете да отслабнете, само че би трябвало да продължи не повече от 1 ден и да се повтаря не повече от 1 път седмично. Правилото колкото повече – по-добре не работи тук.

Продължителното недояждане ще докара до бързо наддаване на наднормено тегло. Ден без храна човек може да издържи относително елементарно, само че в случай че продължите гладуването, възприятието на апетит ще се ускори и ще бъде мъчно да го игнорирате. Ще има болки в стомаха, уязвимост, виене на свят, гадене.

Човек няма да може да устои на възприятието на апетит и ще настъпи разпад: той ще стартира да яде всичко и в огромни количества. В медицината това събитие се назовава, наложително преяждане, а то води до булимия – постоянно преяждане. След разпада поражда възприятието на виновност заради личната уязвимост и некадърност да управлява потребностите на тялото. Ако това се случва непрекъснато, без интервенция на лекарите, човек няма да може да се върне към естествения метод на хранене. Затова хората, които имат психически проблеми, свързани с храненето и отслабването, не би трябвало да практикуват недояждане.

Правилното недояждане, би трябвало да бъде:

- Кратко. В началото гладуването не би трябвало да надвишава 24 часа. Постепенно и при липса на негативни последствия можете да увеличите интервала от време до 48 и 72 часа;

- Редовно. Важно е, да следите графиката: хора с обикновено тегло могат да гладуват един път седмично, а отслабващите - не повече от 1 път на месец.

- Провежда се недояждане, като се вземат поради характерностите на тялото. Обостряне на хронично заболяване или сезонна простуда е опрощение за пропускане на недояждане и вместо него прекосяване към лечебна диета;

Преди първото еднодневно недояждане би трябвало да посетите доктор и да се подложите на обзор на тялото, с цел да сте сигурни в здравето си. Скритите патологии може да не се проявят с години, само че стресът под формата на апетит, ще предизвика обостряне. Важно е да се уверите, че всички органи на организма са здрави и ще понесат гладуването обикновено.

Защо не може да се откажете от вода?

 При еднодневно недояждане пийте вода

Човек понася глада по-лесно от жаждата. Дори опитните йоги, които практикуват недояждане в продължение на доста години, не могат да устоят на „ изсъхнало “ недояждане дълго време. За начинаещи това може да е смъртоносно. Не допускайте никакви опити над себе си.

Средната водна норма за възрастен е 2 литра. През лятото се усилва на 3 литра, тъй като тогава организмът бързо губи ресурси на вода. По време на недояждане порцията от употребяваната течност може да се усили на 4 литра, като се пие по 1 чаша вода на всеки час. Водата е проводник на отрови, които ще се отделят от организма по време на недояждане.

Без вода всички нездравословни субстанции ще останат в организма и ще му въздействат още по-активно. Следователно, пиенето на доста течности е належащо. Водата може да се редува със зелен чай, който тонизира и притъпява възприятието на апетит.

Кафето е неразрешено в този ден, то дава огромно напрежение в сърцето и нервната система. Препоръчително е да се откажете от кафето и черен чай 2-3 дни преди дневното недояждане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР