Изненадващо народните представители одобриха на второ четене промени в Закона

...
Изненадващо народните представители одобриха на второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

В последния момент: ГЕРБ, ДПС и Възраждане отделиха следствието от прокуратурата

Изненадващо народните представители утвърдиха на второ четене промени в Закона за правосъдната власт, с които Националната следствена работа ще бъде отделена от прокуратурата. Поправките бяха утвърдени с гласовете на ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи. „ Против “ бяха Българска социалистическа партия и ПП-ДБ .

Измененията плануват още да има окръжни следствени служби във всяка област.  Следователите към следствените отдели ще се управляват от шефа на Националната следствена работа.
Бившият вътрешен министър и сегашен народен представител от Политическа партия Бойко Рашков бе единствен, който поддържа предлагането на " Възраждане " националното разследване да е настрана от прокуратурата.
Според него освен съдиите и прокурорите, а и следователите би трябвало да бъдат самостоятелни. Той напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало още през 2009 година

По думите му по този начин прокуратурата е образувала следствено-прокурорска руска система. В същото време Рашков разяснява, че би трябвало да се уредят връзките сред наблюдаващия прокурор и проверяващите органи посредством нови промени в Наказателно-процесуален кодекс. И изрази опасения, че измененията биха били противоконституционни.

" Главният прокурор и шефа на следствието да се заплашват кой кого ще убива е безусловно неприемливо . Законодателният орган е задължен да разтърве тези хора ", разяснява от своя страна Радомир Чолаков от ГЕРБ от парламентарната естрада.

Отцепилият се от Политическа партия Радостин Василев го отвърна, че гласуването на текстовете за отделянето на НслС е в несъгласие с парламентарните правила, защото са били отхвърлени на правна комисия на второ четене.

„ Г-н Борисов гледа встрани. Какво е това? Под формата на публицистични и механически ремонти се пренаписва целият законопроект. Някакво ново болшинство сред " Възраждане " и ГЕРБ пренаписва цялата правосъдна промяна ", съобщи от своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова съобщи, че „ сега сред първо и второ четене променяме кардинално два значими момента в Закона за правосъдната власт - организационната конструкция на Национална следствена служба и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР