Измежду 22-ма съдии ще бъде случайното разпределение за разследване на

...
Измежду 22-ма съдии ще бъде случайното разпределение за разследване на
Коментари Харесай

Едва 10% от съдиите, които биха могли, поискаха да разследват главния прокурор

Измежду 22-ма съдии ще бъде инцидентното систематизиране за следствие на сигнали против основния прокурор и неговите заместници. Това стана след съвещание на Общото заседание на наказателната гилдия във Върховния касационен съд (ВКС).Далите съгласите да бъдат включени в листата по новия механизъм за следствие, който Народното събрание сътвори преди по-малко от месец, са 28 съдии. Шестима от тях обаче са отпаднали, защото не дават отговор на условията за 7 години стаж по наказателни каузи, преди да бъдат включени в листата. Сред отпадналите да вземем за пример е някогашният член на Висш съдебен съвет - Калин Калпакчиев, който сега е в апелативния съд в София. Въпреки че той има доста повече от седем години стаж по наказателни каузи, Общото заседание на наказателната комедия е разтълкувало закона тясно - че стажът би трябвало да бъде без прексъсване досега на даването на единодушие за включване в механизма. Стажът на Калпакчиев обаче е " нарушен " от престоя му в предходния мандат на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Измежду 22-ма съдии ще бъде инцидентното систематизиране за следствие на сигнали против основния прокурор и неговите заместници. Това стана след съвещание на Общото заседание на наказателната гилдия във Върховния касационен съд (ВКС).

Далите съгласите да бъдат включени в листата по новия механизъм за следствие, който Народното събрание сътвори преди по-малко от месец, са 28 съдии. Шестима от тях обаче са отпаднали, защото не дават отговор на условията за 7 години стаж по наказателни каузи, преди да бъдат включени в листата. Сред отпадналите да вземем за пример е някогашният член на Висш съдебен съвет - Калин Калпакчиев, който сега е в апелативния съд в София. Въпреки че той има доста повече от седем години стаж по наказателни каузи, Общото заседание на наказателната комедия е разтълкувало закона тясно - че стажът би трябвало да бъде без прексъсване досега на даването на единодушие за включване в механизма. Стажът на Калпакчиев обаче е " нарушен " от престоя му в предходния мандат на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Всички утвърдени магистрати са с сан на висши съдии, каквото е законовото условие. Има обаче един обезпокоителен миг - измежду тях има единствено един висш арбитър, а единствено петима са от съдилища отвън столичните. Защо висшите съдии не желаят да поемат отговорност за вероятно следствие на основния прокурор, в случай че гилдията смяташе, че това е най-хубавата алтернатива за сходен механизъм, не е ясно.

Върховен касационен съд имаше своите терзания и възражения преди приемането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс. Но в последна сметка законът беше признат, което по изискване вменява отговорност на магистратите. Върховният арбитър, която единствена е дала единодушие да бъде включена в листата, е Теодора Стамболова от Върховен касационен съд. Потърсена от " Капитал " с въпроси за какво единствено тя е изразила предпочитание и за какво сътрудниците ѝ от наказателната гилдия на съда не са се присъединили, тя беше сбита: " Имам своите запаси и към Наказателно-процесуален кодекс в този му тип, и към измененията в Закон за съдебната власт, само че откакто те са факт, възприятието за дълг ме кара да поема тази отговорност и да дам единодушие. "
Реклама
Съдиите в наказателната гилдия на Върховен касационен съд са над 30. Съдиите с сан на висши съдии в страната пък са сред 200 и 300 - по този начин едвам 10% от всички са сметнали за значимо да се включат в новия механизъм.

към този момент е оповестен на специфичната секция на механизма на страницата на Върховния касационен съд, като той е отворен за допълнение.

До задействане механизма по Наказателно-процесуален кодекс обаче ще се стигне чак откакто ръководителят на наказателната гилдия на Върховен касационен съд - арбитър Лада Паунова, открие задоволително данни за осъществени закононарушения от основния прокурор или негов заместител във към този момент подадените сигнали против тях. Т.е. тя би трябвало да се произнесе кой сигнал предстои на следствие и кой не.

Веднага по-късно на инцидентен принцип ще бъде определен един от 22-мата съдии, утвърдени във вторник. Впоследствие процедурата планува прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет да назначи определения арбитър за прокурор по следствието на основния прокурор. Така съдията ще извършва прокурорски функционалности, само че единствено по връзки на този, който проверява, до момента в който завърши процедурата.
Реклама
Сигналите до този миг са 15 и са против лица, разпознати единствено с позициите им - основен прокурор или зам. основен. От тях два са против изпълняващия функционалността (и.ф.) Борислав Сарафов. Те бяха подадени още до момента в който беше заместител на Иван Гешев. Впоследствие Гешев беше отхвърлен, а прокурорската гилдия побърза да назначи Сарафов на поста като и.ф.

Единият от сигналите се базира на изявления за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на Сарафов. Той е подаден след разрива сред Сарафов и Гешев от близкия до някогашния към този момент началник на държавното обвиняване шеф на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов.

Вторият сигнал е от прокурора от Софийската районна прокуратура, който проверява аферата " Осемте джуджета ". Производството е против укриващия се някогашен следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, и Кристиян Христов - за насила и нелегално потребление на специфични средства за събиране на информация.

Сред останалите 13 сигнала има такива против Иван Гешев, както и против предшествениците му Сотир Цацаров, Борис Велчев и даже Никола Филчев. Те обаче не би следвало да са възможни, защото законът категорично постановява, че ще се ревизират възможни закононарушения единствено на настоящите основен прокурор и негови заместници. Бившите подлежат на общо следствие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР