Измамници са откраднали над 3,4 млрд. долара от американски граждани

...
Измамници са откраднали над 3,4 млрд. долара от американски граждани
Коментари Харесай

ФБР: Измамници са откраднали над 3,4 млрд. долара от сметките на възрастни американци през 2023 г

Измамници са откраднали над 3,4 милиарда $ от американски жители през предходната година, а този вид закононарушения се правят посредством все по-сложни престъпни тактики. Това сочи оповестен през днешния ден отчет на ФБР, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Загубите от измами, за които са съобщили американци на възраст над 60 години, са се нараснали с 11% по отношение на миналата година. Разследващите предизвестяват за растеж на наглите схеми за източване на банкови сметки, включващи изпращане на куриери, които персонално да вземат пари или злато от жертвите.

Най-често докладваните измами измежду възрастните хора са били свързани със скица за техническа поддръжка. Измамниците се обаждат по телефона и се показват за чиновници в региона на технологиите, банковото дело или за държавни длъжностни лица. Те убеждават жертвите си, че задгранични хакери са проникнали в банковите им сметки и им споделят, че с цел да защитят парите си, би трябвало да ги трансферират в нова сметка, която в действителност е скрито следена от мошениците.

При доста от схемите се изисква парите да бъдат изпратени с банков превод или под формата на криптовалута. Когато дадена жертвата не желае да направи това, ѝ се предлага опция, а точно – изпращането на пощальон, сподели Джеймс Барнакъл от отдела за престъпни следствия на ФБР.

По-рано този месец 81-годишен мъж от Охайо простреля водач от компанията „ Юбър “, тъй като се усъмнил, че ще бъде ограбен. Преди това възрастният мъж е получавал позвънявания от човек, който се е представял за чиновник от локалния съд и е желал пари.

Огромните загуби на възрастните американци евентуално са занижени в формалната статистика. Само към половината от над 880 000 тъжби, подадени през предходната година в центъра на ФБР за битка с закононарушенията в интернет, са съдържали информация за възрастта на жертвата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР