Изложбата Варненци и войната. 110 години от Балканската война 1912

...
Изложбата Варненци и войната. 110 години от Балканската война 1912
Коментари Харесай

Изложба ни разказва за мястото на варненци в Балканската война

Изложбата „ Варненци и войната. 110 години от Балканската война 1912 – 1913 година “ откриват през днешния ден от 17.00 часа в Музей за нова история на Варна на ул. „ 8 – ми ноември “. Експозицията ще бъде налична до края на годината. Това сподели за Moreto.net Траян Димитров от музея.

Посетителите могат да ги видят документи от фонда на музея, които са извадени само и единствено за изложбата. Представен е манифестът, с който цар Фердинанд афишира Балканската война. Включени са още бюлетини от самия фронт.

„ Наблегнали сме главно на присъединяване на варненци и на Осми крайморски полк. Подчертаваме значимостта на това събитие на районно равнище, по какъв начин се отразява на обществеността и на живота в града. Осми крайморски полк е един от най – героичните български полкове. Те вземат участие във всички основни сражения. Могат да се видят фотоси на полка от бойните му позиции. Включили сме фотоси на Македоно - одринското опълчение. България постоянно взе участие във всяка една война, с цел да освобождава, в никакъв случай не поробва. Интересно е по какъв начин варненци отиват да се бият в Македония, в Беломорието. Как извънредно цялото население възприема тази война като националноосвободителна. “, уточни Димитров.
„ При всяка една война има крах. Мъжете са на фронта, няма кой да работи. Основното население на Варна, защото е образувано от бежанци, са извънредно състрадателни и съпричастни и взаимно си оказват помощ. Това оказва помощ да не се отрази толкоз мощно войната на самите жители, които остават тук. Веднага стартират да се събират помощи за тези, които са се върнали, да се помогне на фамилиите на починалите. Наблегнали сме главно на снимковия материал, тъй че нашите гости да могат да се потопят в атмосферата на тогавашните години. Да усетят самия боец и неговата страст. Има фотоси на военнопленици, предаването на сабята на Шукри паша, от завладяването на Одрин. Да видят, че боецът в действителност се бие със сърце и за идея. Това си проличава от самия метод, по който са застанали бойците в фотосите. “, описа още уредникът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР